10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinSiesta, o binefacere

Siesta, o binefacere

Odihna de după-amiază este o plăcere pentru unii şi o pierdere de timp pentru alţii. Oricum ar fi, siesta este un moment de relaxare, menit să alunge stresul unei dimineţi pline şi să pregătească organismul pentru o seară plăcută.

Probabil că nu greşim dacă spunem că lumea se împarte în două categorii atunci când vine vorba despre siestă. Pe de o parte sunt „împătimiţii“ lenevelii de după-amiază, cei care se bucură de această mică plăcere a vieţii şi se odihnesc la umbra unui copac sau într-o cameră răcoroasă! De cealaltă parte există cei care văd siesta drept o pierdere de timp şi care nu îşi permit acest lux decât în vacanţe. Din oricare categorie aţi face parte, trebuie să ştiţi că siesta poate fi numită, pe bună dreptate, „pauza cu o mie de beneficii“. În Japonia şi în Statele Unite, numeroase firme pun la dispoziţia angajaţilor o sală dedicată odihnei de prânz. Mai mult decât atât, pauza de odihnă nu este facultativă. Obiectivul acestei dulci constrângeri este sporirea eficacităţii şi a performanţelor personalului. Şi chiar funcţionează.
20 de minute de odihnă în fiecare după-amiază ajută la recuperarea energiei pierdute în timpul unei nopţi în care nu aţi reuşit să vă odihniţi. Este foarte adevărat că e destul de greu să adormim atunci când suntem foarte obosiţi, de aici şi cercul vicios care generează tulburări de somn. Contrar ideii preconcepute că un pui de somn după-amiază dereglează programul obişnuit, o astfel de pauză vă permite să recuperaţi energia pierdută şi să vă pregătiţi organismul pentru somnul din timpul nopţii.

Somnul vă protejează de boli

În timpul perioadelor de somn, organismul se reface şi îşi consolidează rezistenţa în faţa virusurilor şi a bacteriilor. De altfel, s-a dovedit ştiinţific că practicarea în mod obişnuit a siestei scade efectele negative ale stresului şi reduce riscul de apariţie a bolilor cardio-vasculare.
În afară de faptul că înlătură consecinţele stresului, datorită reducerii nivelului de cortizol, odihna de după-amiază vă permite să vă ascuţiţi simţurile şi nivelul de concentrare. Oferindu-i creierului posibilitatea de a se odihni, cele câteva minute de somn de după-amiază permit restructurarea activităţii cerebrale, pentru un dinamism şi o eficacitate dovedite.

Ce fel de siestă alegem?

Microsiesta. În general, acest tip de siestă durează câteva minute. Este vorba mai mult de o pauză decât de odihnă propriu-zisă, căci ideea nu este aceea de a dormi profund, ci de a avea ocazia să vă deconectaţi, să vă relaxaţi cât mai mult posibil, uitând pentru câteva clipe de griji şi de probleme, aşezându-vă confortabil şi închizând ochii. Veţi reuşi să vă odihniţi chiar şi fără să dormiţi.
Siesta medie. Aceasta durează aproximativ 20 de minute. Este o perioadă de timp suficient de lungă încât să adormiţi, dar suficient de scurtă încât să nu aveţi probleme la trezire. Vorbim aici de un somn reparator, de care ar fi păcat să vă privaţi organismul, mai ales dacă activitatea desfăşurată şi timpul vă permit o astfel de pauză.
Maxisiesta. Este o perioadă de odihnă mai mare, de cel puţin o oră. În general, o astfel de pauză este binevenită dacă aţi pierdut o noapte. În schimb, în afară de faptul că siesta vă dă un impuls binefăcător în timpul zilei, există riscul de a vă deregla programul obişnuit de somn. Aveţi grijă, este o plăcere pe care trebuie să v-o acordaţi cu moderaţie!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS