12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinTudor Gheorghe, Don Quijote de Craiova

Tudor Gheorghe, Don Quijote de Craiova

Cezar Ghioca, regizorul „Omului din La Mancha“, îl numea Don Quijote al României, în vreme ce alţii l-au adus mai aproape de olteni şi i-au zis Don Quijote din Podari. Este, de fapt, Tudor Gheorghe.

L-am surprins pe Tudor Gheorghe în timpul repetiţiilor de la Teatrul Naţional, în costumul lui Don Quijote. Am avut posibilitatea să-l vedem în câteva mici scene şi ne-am gândit că vorbele celor care îl numeau nu Tudor Gheorghe, ci Don Quijote nu sunt totuşi lipsite de sens. În cabină, în cele câteva minute de interviu, l-am descoperit din nou pe Tudor Gheorghe, e drept că păstrând ceva din personajul pe care îl interpretase cu câteva minute în urmă pe scenă. „Întotdeauna m-am bătut cu morile de vânt, ca orice om. Este genial Don Quijote. De fapt, e considerat personajul cel mai complex, cel mai îndrăgit din toată literatura. Eu aş fi ales Dostoievski sau un personaj din lumea shakespeariană. Te duci la Shakespeare şi te gândeşti ce personaje fabuloase sunt în toată dramaturgia lui, dar Don Quijote e cel mai reprezentativ personaj al umanităţii. Sigur că, atunci când ai de-a face cu un asemenea rol, nu se pune problema identificării cu el, căci fiecare om trebuie să aibă ceva din Don Quijote. Nu poţi fi în afara gândurilor lui. Toţi cred, visează la ceva, toţi sunt năruiţi, unii nu mai au puterea să se ridice şi să continue lupta, alţii reuşesc să facă asta. De fapt, aceasta este şi frumuseţea personajului“, a spus Tudor Gheorghe. Întrebarea despre comparaţiile făcute de cei care l-au văzut în rolul lui Don Quijote nu putea să lipsească. Aşa că am aşteptat răspunsul: „Astea sunt speculaţii, hazlii, de dragul vorbelor, şi aduc un soi de zâmbet pe buzele cititorilor, dar nu…, e departe. Dincolo de glumă, ceea ce fac în spectacol este un lucru esenţial, foarte greu, un rol pe care orice actor ar fi fericit să-l poată interpreta într-o carieră. E drept, contează şi anumite caracteristici fizice pe care le ai. Să-i ceri lui Valer Dellakeza să joace Don Quijote nu se poate, aşa cum nici eu n-aş putea juca un Falstaff, de exemplu. Da, e adevărat, Dumnezeu mi-a dat anumite daruri şi mobilitate interioară. Faptul că ştiu să cânt într-un fel şi că noi ne-am gândit să facem un spectacol după Cervantes, un muzical care a avut un mare succes şi un spectacol care este, de fapt, o combinaţie între viaţa lui Cervantes şi personajul său extraordinar, Don Quijote, sunt certitudini“.

Dincolo de asemănările cu personajul celebru rămân însă bucuria spectatorului, care îl poate revedea pe Tudor Gheorghe într-o piesă de teatru, dar şi bucuria artistului însuşi, care a spus: „Mă simt excepţional pentru că sunt alături de această minunată trupă a Teatrului din Craiova, alături de colegi admirabili. Am avut o surpriză deosebit de plăcută să le văd polivalenţele artistice, să-i văd ce frumos se mişcă şi cântă. Va fi o surpriză şi pentru spectatori să vadă trupa aceasta, capabilă să abordeze orice gen de spectacol“.

 

Din pielea lui Don Quijote, spre „Taina cuvintelor“

 

Succesul va fi garantat – este părerea unanimă a celor care astăzi dau viaţă muzicalului „Omul din La Mancha“. Au crezut în el şi organizatorii Festivalului Artelor Bucureşti, care la o săptămână de la premieră au invitat spectacolul în cadrul manifestărilor.

Tudor Gheorghe va rupe tradiţia conform căreia premiera spectacolelor sale se face la Craiova, „Taina cuvintelor“ urmând să fie lansat la Bucureşti luni, 3 noiembrie. Hainele lui Don Quijote vor fi puse deoparte, cel puţin până pe 6 noiembrie, zi în care bucureştenii îl vor descoperi pe Tudor Gheorghe, omul care n-a ieşit niciodată din teatru.

„Şi pentru că nu pot să fiu la Craiova de zilele oraşului, am stabilit cu primarul să facem acest spectacol, nou din toate punctele de vedere, după ce termin toate aceste contracte, ca o continuare a «Zilelor Craiovei». Important este că eu sunt om al Băniei şi pentru mine zilele Craiovei sunt 360, adică importantă e trecerea mea zilnică prin Craiova“, a spus artistul.

Ca într-un joc de scenă, haina lui Don Quijote va fi schimbată cu eleganta ţinută de concert a unuia şi aceluiaşi om, Tudor Gheorghe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU