17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Scurte ştiri

Farmaciştii, în dialog

Peste 200 de persoane din întreaga ţară participă, în perioada 18 – 19 septembrie, la Craiova, la Conferinţa Pharma 2008, cu tema „Piaţa farmaceutică din România, în continuă evoluţie“. Aflat la a
V-a ediţie, evenimentul va avea numeroase probleme de dezbătut, printre care legislaţia farmaceutică şi cercetarea ştiinţifică în domeniul farmaceutic, nivelul României la acest capitol în comparaţie cu ţările din vestul Europei. Organizatorii, Colegiul Farmaciştilor din România şi FinMedia, şi-au propus, cu această ocazie, să stabilească un dialog între reprezentanţii farmaciştilor, distribuitorii şi producătorii de medicamente, autorităţile şi organizaţiile din domeniul sanitar, pe temele amintite. Acestea vor fi susţinute de reprezentanţi de marcă ai sistemului farmaceutic, precum prof. dr. farmacist Dumitru Lupuliasa – preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, Magdalena Bădulescu – preşedinta Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Petre Pânculescu – preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente, Aurora Toma – purtătoarea de cuvânt a Patronatului Farmaciştilor, dr. Octavian Predescu – directorul general al Casei de Asigurări de Sănătate Dolj, prof. dr. Johny Neamţu, decan în cadrul UMF Craiova.

Simona TUDOR

AVAS privatizează minele

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va scoate la privatizare în noiembrie companiile din portofoliu ce activează în domeniul minier, după ce guvernul va modifica actul normativ privind privatizarea minelor, au declarat miercuri, pentru NewsIn, reprezentanţii AVAS. Autoritatea are în vedere să lanseze la privatizare în 2008 mai multe societăţi din domeniul minier, precum Cupru Min Abrud, Moldomin Moldova Nouă, Băiţa Ştei, Societatea Naţională a Sării Bucureşti, Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului CNCAF „Minvest“ Deva, Compania Naţională a Metalelor Preţioase şi Neferoase CNMPM „Remin“ Baia Mare, Societatea Naţională a Apelor Minerale Bucureşti şi Complexul Energetic Craiova. În afară de acestea, există şi alte societăţi din domeniul minier, dar care se află sub autoritatea Ministerului Economiei şi Finanţelor.

Adrian DINU

Biletele de tren se pot rezerva on line

CFR Călători a introdus serviciul de rezervare on line a biletelor de tren în trafic intern. Acesta se adresează, pentru început, utilizatorilor persoane juridice, care, în calitate de firme acreditate la CFR Călători, vor putea face rezervări on line. Rezervările pot viza toate trenurile şi toate clasele, în limita unui procent din totalul locurilor puse în vânzare pe tren şi stabilit de CFR Călători din locurile existente. CFR Călători nu a stabilit nici o dată când va fi activat acest sistem şi pentru populaţie. Rezervarea biletelor de tren de către agenţii economici se poate face la adresa www.cfr.ro/calatori/.

Sebastian MIHAI

Gazele naturale se vor scumpi

Preţul gazelor naturale va continua să crească până la sfârşitul lui 2008, au anunţat ieri reprezentanţii Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), în cadrul unei conferinţe de presă, relatează AFP. „Presiunile de scumpire a gazelor naturale se vor accentua probabil până la sfârşitul anului. Indicatorii arată că acestea nu vor mai fi ieftine“, a declarat Ian Cronshaw, şef al unei divizii din cadrul AIE. Reprezentantul AIE a declarat, de altfel, că sectorul gazelor naturale, ca şi cel al petrolului, suferă de o lipsă de investiţii. Progresele în ceea ce priveşte gazoductul paneuropean Nabucco „au fost dezamăgitoare“, în contextul în care „Europa are nevoie să importe mai multe gaze naturale“, a mai spus oficialul Agenţiei Internaţionale pentru Energie. Conducta Nabucco este un proiect susţinut de Uniunea Europeană, ca mod de reducere a dependenţei semnificative a UE de importurile de gaze naturale din Rusia, iar dezvoltarea lui a devenit urgentă după ce intrarea trupelor militare ruseşti în Georgia de luna trecută a creat tensiuni între Rusia şi Occident.

Adrian DINU

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS