13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinRuncu, destinaţia perfectă de weekend

Runcu, destinaţia perfectă de weekend


Situată la doar zece kilometri de Târgu Jiu, comuna gorjeană Runcu poate deveni destinaţia perfectă pentru un sfârşit de săptămână. Cele şapte sate ale localităţii sunt situate într-o zonă vestită pentru podgoriile şi livezile roditoare. Vinul de Runcu este renumit.

Bogăţiile naturale şi culturale fac din comuna Runcu o destinaţie a amatorilor de turism montan şi ecologic. Turiştii care îşi petrec timpul liber pe meleagurile acestei comune au fost mulţumiţi şi încântaţi de ospitalitatea oamenilor din Runcu. Frumuseţea peisajelor montane, minunăţiile pe care le are de oferit i-au făcut pe mulţi vizitatori să revină aici. În zonă încă se păstrează tradiţiile şi obiceiurile străvechi: de exemplu, pe 14 octombrie, ciobanii din Runcu îşi iau oile să le pregătească în vederea iernatului. Altă tradiţie încă vie este aceea a sfinţirii caselor de Ziua Crucii, 14 septembrie, când preotul satului stropeşte gospodăriile cu apă sfinţită. Este perioada când începe culesul viilor.

Piscicultura, vânătoarea, plimbările în aer liber, picnicurile la marginea pădurilor de conifere şi drumeţiile, vizitarea peşterilor de pe teritoriul comunei sunt doar câteva dintre lucrurile pe care le puteţi face, odată ajunşi aici. Ca atracţii culturale, menţionăm existenţa unor biserici vechi, a unor monumente ale eroilor, tradiţiile străvechi care sunt bine păstrate, Casa memorială Maria Apostol. Bucatele tradiţionale sunt unul dintre lucrurile cu care se mândresc ţăranii din Runcu.

 

Izbucul Jaleşului

 

Familia Lupulescu este printre cele mai norocoase din satul Runcu: în gospodăria celor doi soţi se află izbucul Jaleşului (locul de unde izvorăşte râul Jaleş). De o frumuseţe aparte, apa cu reflexe verzi şi populată de peşti frumos coloraţi şi vioi atrage numeroşi turişti. „Vin foarte mulţi tineri, dornici să vadă izbucul, să asculte murmurul apei, să se uite la peşti. Se plimbă prin livada noastră, avem pruni, nuci, meri şi peri, o minunăţie de loc! Suntem foarte norocoşi că avem acest izvor aici. Împreună cu soţul meu am plănuit să deschidem o pensiune aici“, a povestit Maria Lupulescu.

Cei doi soţi vor ca pe viitor să strângă banii necesari demarării proiectului: „Vin tineri la grătar, le dăm voie să stea în grădina noastră cât vor. Nu am avut probleme cu ei, cu unii chiar ne-am împrietenit“, a spus femeia. Izbucul Jaleşului este un loc de vis, unde ai impresia că liniştea lui Dumnezeu te împresoară, iar păstrăvii se joacă în apa în care se oglindeşte soarele. „Bunicul soţului meu a avut moară, era înstărit, iar apa Jaleşului le măcina lui şi sătenilor recoltele. Sunt multe poveşti despre locul acesta“, a mai spus Maria Lupulescu.

 

Paradisul castanelor, nucilor, alunelor şi viilor

 

Toţi locuitorii comunei Runcu au gospodării frumoase, cu livezi şi vii roditoare. Vinul de la Runcu se numără printre cele mai bune din judeţul Gorj, fiind renumit şi în localităţile vecine. „Vin facem, mult şi bun, este apreciat de multă lume. Am clienţi care vin special din Vâlcea şi din Târgu Jiu pentru a cumpăra. Facem şi alb, şi negru. Fiecare ce preferă. Am vândut cam 400 de litri din producţia de anul trecut. Mai vindem fructe, ouă, animale de prin curte. Aşa ne câştigăm banii necesari, dar şi muncim, iar copiii merg după fructe de pădure. Este o comună destul de bogată“, a spus Ion Micu, localnic. Castane, nuci şi alune se găsesc atât în livezile sătenilor, cât şi în pădurile comunei.

 

Cheile Sohodolului, principala atracţie

 

Alpinismul poate fi practicat pe Cheile Sohodolului, loc renumit în întreaga ţară. Unul dintre cele mai frumoase trasee montane, recomandat de specialiştii de la Salvamont Gorj, este Runcu – Cheile Sohodolului – Cabana Bucium. Se află la doar 17 kilometri de municipiul Târgu Jiu şi se ajunge cu uşurinţă la el. Peisajele carstice îţi taie respiraţia, apa a săpat sute de ani în stâncile de pe Chei forme impresionante. O vizită aici lasă sufletului amintiri de neuitat şi o linişte care vă va însoţi multă vreme.

La Runcu, orice localnic care a demarat o afacere în agroturism va pune la dispoziţia turiştilor, pe lângă un spaţiu de cazare amenajat în stil popular, şi un meniu alcătuit numai din produse naturale, provenite din gospodăria proprie. Preţurile sunt accesibile, orice persoană permiţându-şi masa şi cazarea.

Cabinet antitabac

 La Runcu există şi unul dintre cele două cabinete antitabac din judeţul Gorj, cel al Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu“. Toţi fumătorii care doresc să scape de acest viciu îşi pot face o programare, urmând să fie testaţi cu un aparat special în vederea stabilirii concentraţiei de monoxid de carbon din aerul expirat. Dacă este între 6 şi 8, arată că persoana respectivă este fumătoare şi că are nevoie de ajutor. În cadrul unei şedinţe de tratament, pacientului i se face testul respectiv, i se explică riscurile şi bolile la care este expus şi, în funcţie de cât de dependent este de nicotină, i se administrează, sau nu, tratament medicamentos. În program este implicat şi un doctor psiholog care va consilia, gratuit, fumătorii. Programul este finanţat cu 30% din taxa pe viciu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU