15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinTotul despre Parcul Olimpic din China

Totul despre Parcul Olimpic din China

Parcul Olimpic din Beijing se află la extremitatea nordică a capitalei chineze. Având o suprafaţă de 1.135 de hectare, parcul dispune de 14 stadioane, săli şi terenuri de sport, precum Satul Olimpic, Satul Jurnaliştilor, Centrul de Presă, Centrul Internaţional de Radio şi Televiziune şi noul Centru Internaţional de Expoziţii.

Principalele stadioane amplasate în Parcul Olimpic sunt Stadionul Naţional (Cuibul de Pasăre) cu 91.000 de locuri, Sala Naţională de Sport şi Centrul Naţional de Nataţie (Cubul de Apă). Sala Naţională de Sport are o capacitate de 19.000 de locuri, iar în Satul Olimpic s-au construit pe o suprafaţă de 360.000 mp blocuri de locuinţe şi instalaţii auxiliare bine puse la punct.

O componentă importantă a complexului este Parcul Forestier Olimpic, care se întinde pe o suprafaţă de 680 de hectare. Peisajul cel mai fermecător din parc îl constituie lacul principal, cu o suprafaţă de 28,74 de hectare. În parc a fost proiectat în mod special un sistem de epurare ecologică, terenuri mlăştinoase care au devenit arealul multor animale.

Sunetul este o parte nelipsită a peisajului olimpic. Proiectanţii au mărit volumul sunetelor din natură cu mijloace tehnice, realizându-se astfel o mai mare legătură cu natura. De pildă, în zona terenurilor umede oamenii au putut asculta la căşti sunetele creşterii plantelor, ale apei curgătoare, mişcării peştilor şi broaştelor, ciripitul păsărilor, zumzetul insectelor, sunetul mişcării crengilor în adierea vântului.

În plus, proiectanţii au făcut numeroase eforturi pentru construirea în parcul forestier a unui paradis ecologic pentru diferite specii de plante şi animale, în special pentru atragerea mai multor animale mici aflate în pragul dispariţiei.

Accesul în Parcul Olimpic se realizează prin cinci drumuri nord-sud, şapte drumuri est-vest, o autostradă, o şosea expres şi o linie de metrou. În zona centrală a Parcului Olimpic, cu o suprafaţă de 4,4 kmp, unde sunt concentrate principalele instalaţii sportive, toate drumurile de suprafaţă sunt rezervate pietonilor, automobilele circulând în subteran. Un coridor de centură cu circumferinţa de 8,6 km leagă toate drumurile şi cele opt garaje subterane. O magistrală de metrou de 4,4 km lungime traversează parcul de la sud la nord şi are patru staţii. Această linie este conectată la reţeaua de metrou a capitalei. Parcul este acum un centru public multifuncţional pentru activităţi sportive, culturale şi distractive, congrese, expoziţii, precum şi cumpărături.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS