6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinVizsla, un prieten de nădejde

Vizsla, un prieten de nădejde

Rasă cu origini străvechi, a fost salvată de la dispariţie de stăpâni care au apreciat loialitatea pe care o dovedesc aceşti câini de vânătoare blânzi, tandri şi inteligenţi.

 

Vizsla ungurească este considerată o rasă veche, conform www.vizsladogs.com, scrierile şi gravurile indicând faptul că datează de 1.000 de ani. Vizsla s-a adaptat condiţiilor atmosferice şi tipului de vânătoare caracteristice ţinuturilor ungare. Aceşti câini au fost foarte populari şi erau folosiţi la vânătoarea de păsări, fiind consideraţi câini pontatori-vânători. Erau, de asemenea, membri ai familiei din care faceau parte. Unele teorii susţin că Vizsla descinde din două rase foarte vechi, astăzi dispărute: câinele de vânătoare transilvănean şi câinele galben turcesc. Ulterior, la Vizsla iniţială s-a adăugat un nou fond genetic, în urma împerecherii cu Pointerul german cu păr scurt.

După al doilea război mondial, când ruşii au preluat puterea în Ungaria, maghiarii, temându-se că aceştia ar fi putut decima populaţia de Vizsla, deoarece era un simbol al aristrocraţiei, au luat câţiva câini în ţările în care au imigrat.

În prezent, Vizsla este un câine de vânătoare popular în Canada şi în alte ţări, dar rolul său principal rămâne acela de câine de companie.

 

Aspectul exterior

 

Vizsla este un câine de vânătoare de talie medie, musculos şi bine proporţionat. Are capul lat, bot conic şi nasul lat, maro. Urechile sunt subţiri, catifelate şi lungi, pendulante şi rotunjite la vârfuri. Ochii sunt de o culoare puţin mai accentuată decât blana. Gâtul este musculos, fără salbă. Corpul câinelui este îndesat şi musculos, evidenţiindu-se pieptul adânc. Membrele anterioare sunt drepte. Blana ruginie sau galben închisă poate fi netedă sau sârmoasă. Părul este scurt, des şi lipit de corp.

 

Personalitatea

 

Vizsla este demn de încredere, iubitor, expansiv şi tandru, spontan, inteligent şi docil. Are nevoie de un stăpân ferm şi perseverent. Este loial şi blând, dar are multă energie. Prezintă calităţi de vânător, dar se adaptează uşor la viaţa de cuşcă. Adoră să socializeze cu familia şi îi place să se joace sau să lenevească pe canapea.

Vizsla este extraordinar de prietenos. Se împrietenesc rapid cu copiii şi invitaţii, dar preferă să stea aproape de stăpân. Când se plictisesc, le place să sape gropi. De asemenea, iau în gură orice lucru cu care vin în contact.

Vizsla este un animal de companie excepţional. Poate trăi în apartamente, dacă i se acordă timp suficient de plimbare în fiecare zi şi multă atenţie. Se împacă bine cu alte animale şi cu copiii, fiind companionii ideali pentru micuţii energici.

Aceşti câini au o vitalitate extraordinară şi au nevoie de timp suficient pentru a alerga şi a face mişcare în mod regulat. Dacă încep să se plictisească, pot deveni distructivi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS