6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinSparanghelul, o delicatesă

Sparanghelul, o delicatesă

Alb, verde sau roşcat, sparanghelul este considerat o delicatesă, iar reţetele care îl conţin sunt rafinate şi necondimentate, pentru a pune în valoare gustul unic al legumei.

 

Chiar dacă nu este una dintre legumele des folosite la noi în ţară, sparanghelul a început în ultima perioadă să fie din ce în ce mai căutat. Există trei feluri de sparanghel: alb, verde şi roşcat. Sparanghelul alb este fibros, gros şi are un gust fin. Cel verde este mai fraged, are un gust mai pronunţat şi poate fi mâncat fără a fi curăţat. Sparanghelul roşcat are mărime medie şi este destul de rar. Se poate întâmpla să observaţi pe tulpina sparanghelului mici pete roşcate. Asiguraţi-vă că nu este vorba despre o boală, ci că este doar un semn al faptului că leguma a crescut lent într-o climă rece şi ploioasă. Cel mai des folosiţi sunt cel verde şi cel alb. Este bine să cumpăraţi sparanghelul legat în mănunchi. Asiguraţi-vă că acesta este proaspăt şi că firele au, în general, aceeaşi grosime.

 

Cum se curăţă?

 

Pentru ca sparanghelul să poată fi mâncat, acesta trebuie curăţat în partea de jos. Puteţi face acest lucru folosindu-vă de un cuţit sau de un aparat pentru curăţarea cartofilor. După aceea, spălaţi fiecare fir în parte cu apă rece din abundenţă, apoi puneţi sparanghelul la fiert. În funcţie de grosime, acesta se fierbe între 10 şi 20 de minute, într-un vas cu puţină apă, în care a fost pus un praf de sare. Vasul nu trebuie acoperit cu capac. Trebuie să ştiţi că dacă îl fierbeţi prea mult timp, sparanghelul se înmoaie şi nu mai este crocant. Pentru a verifica dacă este fiert, încercaţi cu un cuţit bine ascuţit mijlocul unui fir. Dacă acesta intră uşor, înseamnă ca e suficient de fiert. Scoateţi sparanghelul din apă şi lăsaţi-l să se scurgă pe un şerveţel de hârtie. Dacă doriţi să-i păstraţi culoarea verde, treceţi-l rapid sub un jet de apă rece, imediat ce l-aţi scos din oală. Dacă, în schimb, doriţi să prăjiţi sparanghelul, preîncălziţi cuptorul, apoi aşezaţi sparanghelul într-o tavă de friptură şi stropiţi-l cu patru linguri de ulei de măsline. Acesta trebuie lăsat la cuptor 10-15 minute. Sparanghelul mare şi gros poate fi tăiat în două pe lungime şi copt pe grătarul din fontă.

 

Reţete rafinate şi originale

 

Sparanghelul trebuie servit cu ceva simplu, care să-l pună în valoare, nu să-i eclipseze gustul. Servit cu un sos rece preparat din oţet, ulei, sare şi piper, sparanghelul constituie un antreu simplu şi delicat. Puteţi să-l combinaţi, de asemenea, cu maioneză făcută în casă sau doar cu câteva picături de zeamă de lămâie. Dacă doriţi ceva special, puteţi combina sparanghel cu un sos de afine. Sparanghelul este o legumă des folosită la prepararea salatelor. În materie de brânzeturi, se consumă cel mai bine cu parmezanul.

Sparanghelul poate fi combinat atunci când vine vorba despre felul principal de mâncare cu ciuperci, orez, creveţi sau jambon. Sparanghelul amestecat cu orez îi oferă acestuia un gust aparte şi este ideal pentru o prezentare mai rafinată. De asemenea, reţete delicioase sunt peştele alb cu sparanghel şi costiţă afumată, sparanghelul prăjit cu măsline, paste cu sparanghel, omletă cu sparanghel sau supa cremă de sparanghel. Sparanghelul poate însoţi foarte bine o friptură la cuptor. Dacă duceţi lipsă de inspiraţie, serviţi sparanghelul cu jambon sau cu sos bechamel.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS