10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCum să distrugi un calculator

Cum să distrugi un calculator

Calculatoarele, instrumente de lucru indispensabile pentru mulţi dintre noi, îşi găsesc zilnic sfârşitul într-un mod inedit, spre surprinderea operatorilor, specializaţi în recuperarea datelor din computer.

 

Ce ar fi mai îngrozitor decât să ne pomenim din senin că am pierdut toate fişierele memorate pe calculatorul de la serviciu sau pe cel de acasă? Atunci când acesta cedează subit, reacţiile utilizatorilor sunt dintre cele mai şocante.

De exemplu, 20 la sută dintre respondenţi afirmă că au un fel de criză de panică, rămânând şocaţi în faţa monitorului, în timp ce 17 la sută încep să urle fraze fără sens. Majoritatea respondenţilor declară însă că acceptă cu resemnare faptul că nu mai au acces la informaţiile de pe hardul calculatorului.

Există însă şi câteva persoane, mai precis şapte la sută, care încep să îşi ia calculatorul la şuturi. Aceste reacţii insolite în faţa calculatorului defect sunt rezultatul unui studiu intitulat sugestiv „Siguranţa datelor“, care a fost realizat de compania Kroll Ontrack din Minnesota, specializată în recuperarea de date de pe hard-disk-uri defecte. Studiul a fost realizat pe un eşantion de peste 1.500 de respondenţi din Italia, Marea Britanie, Germania, Franţa, Elveţia, Spania şi Portugalia.

Incredibil, dar adevărat

 

Anual, angajaţii de la Kroll Ontrack primesc mii de hard-disk-uri şi suporturi digitale de date care au trecut prin cele mai incredibile aventuri. Deşi funcţionarea defectuoasă a computerului şi atacurile viruşilor rămân cele mai frecvente cauze care stau la baza pierderii de date, nu trebuie trecute cu vederea nici numeroasele cazuri în care de vină este comportamentul uman. În fiecare zi, angajaţilor de la Kroll Ontrack le ajung la urechi cele mai nebuneşti explicaţii, care oricât ar fi de incredibile, chiar sunt reale. Cu toate acestea, cei mai mulţi dintre clienţi au pretenţia să îşi recupereze în întregime datele pierdute, chiar din computere practic distruse. În cele mai multe cazuri, specialiştii reuşesc cu chiu, cu vai să recupereze fişierele, chiar dacă unele numai parţial.

 

Cu computerul în frigider

 

De exemplu, la laborator s-a prezentat un bărbat care le-a înmânat angajaţilor propriul hard-disk într-o pungă udă din plastic. Din câte se pare, „specialistul în computere“ citise pe internet că metoda cea mai bună pentru a repara un hard este de a-l ţine la frigider. Şi pentru că „gura internetului adevăr grăieşte“, bărbatul a urmat sfatul, iar rezultatele nu sunt greu de imaginat. Un caz la fel de şocant este al unei femei, care, urcând în grabă în maşină, şi-a uitat laptopul pe plafonul autoturismului. Cum era şi normal, după ce maşina a plecat de pe loc, laptopul a alunecat. Potrivit declaraţiilor femeii, ea a dat înapoi şi la un moment dat, „a auzit cum ceva se sparge sub roată“.

Back-up-ul, o soluţie mereu la îndemână

 

Lista continuă cu aventurile angajatului de la o clinică. După ce şi-a petrecut mai multe zile scriind 1.200 de facturi, acesta s-a pomenit că toată munca sa a dispărut în câteva secunde din cauza unui fulger care a lovit cabina electrică. Toate fişierele au dispărut, inclusiv cele cu facturile tocmai terminate. Din păcate, bărbatul nu făcuse nici un back-up. În timpul lucrărilor de construcţie la o fabrică, o bară de oţel s-a prăbuşit pe computerul portabil în care se aflau toate proiectele clădirii. Comentarii ar fi de prisos. Tragicomic este şi cazul unui bărbat care s-a enervat atât de tare pe laptopul său, încât a aruncat computerul în WC şi a şi tras apa de câteva ori. Ulterior, bărbatul a regretat, a scos laptopul din closet şi l-a trimis la Kroll Ontrac.

O explicaţie cel puţin ciudată le-a oferit angajaţilor de la laborator şi un bărbat care a afirmat că laptopul său a fost călcat de roţile unui aeroplan. Deşi nu au înţeles prea bine cum s-a putut întâmpla aşa ceva, specialiştii de la laborator s-au văzut nevoiţi să se pună pe treabă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS