12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinRioja, ţara bucatelor alese

Rioja, ţara bucatelor alese

Rioja este o regiune spaniolă cunoscută în special pentru excelentele vinuri ce se produc aici, însă localnicii se mândresc cu faptul că turiştii care vin pentru licoarea lui Bachus nu pleacă fără să guste şi preparatele culinare deosebite.

Cunoscută din punct de vedere istoric drept prima regiune din Spania unde s-au produs vreodată vinuri de calitate, zona Rioja este în egală măsură şi locul de origine al unor preparate excepţionale care, din păcate, sunt de multe ori trecute cu vederea în favoarea mult lăudatelor podgorii. Dar cum într-o cultură ce se bazează aproape exclusiv pe viţa-de-vie şi unde se produce un vin excelent preparatele culinare trebuie să fie pe măsură, resursele gastronomice din Rioja încep să câştige cu fiecare zi aprecieri.

 

Tendinţe culinare şi ingrediente

 

Rioja nu a fost niciodată o regiune cu restaurante ultrasofisticate, ci mai degrabă un fel de sanctuar pentru aşa-numitele „casas de comidas“, taverne unde, datorită calităţii lor, preparatele culinare sunt la mare căutare. Roşiile, anghinarele, vinetele şi ardeii sunt ingredientele principale folosite la prepararea tocăniţelor tradiţionale, numite „menestras“. Carnea de capră şi cea de miel, două dintre cele mai căutate feluri de carne, sunt de multe ori preparate la foc făcut din viţă-de-vie. Tocăniţa numită „offal“, făcută cu organe de miel, este un alt fel de mâncare adorat de locuitorii din Rioja, iar păstrăvul şi carnea de căprioară apar în multe dintre meniurile din taverne, în special în cele din regiunea Munţilor Sierra de la Demanda. Mâncărurile se prepară în mod obişnuit cu cartofi, fasole şi alte legume, fierte de obicei împreună cu carne de porc sau de miel. Printre preparatele tradiţionale din Rioja se numără „patatas a la Riojana“ (o tocăniţă de cartofi cu cârnaţi chorizo afumaţi şi condimentaţi), dar şi „caparrones con sus sacramentos“ (mâncare de fasole cu cârnaţi, grăsime, şuncă, usturoi, ceapă şi ardei iute).

În plus, fiind situată la mai puţin de o oră distanţă de Atlantic şi la doar patru ore de Marea Mediterană, Rioja se poate mândri şi cu specialităţile culinare preparate cu peşte proaspăt şi fructe de mare.

 

Trecutul şi viitorul gastronomiei din Rioja

 

În ultimii câţiva ani, câţiva bucătari cu iniţiativă, printre care şi celebrul Francis Paniego, au început să creeze ceea ce ar putea fi numită „noua gastronomie din Rioja“, o artă culinară ce se situează foarte aproape de cea clasică, menţinând vie ideea potrivit căreia mâncărurile cele mai apreciate sunt acelea bazate pe produsele tradiţionale din Rioja şi pe preparatele de casă.

Deşi bucătarii din regiunea bască sunt faimoşi în întreaga Spanie pentru preparatele lor, iar bucătarii-vrăjitori catalani sunt în lumina reflectoarelor pe scena gastronomiei mondiale, stelele culinare din Rioja au rămas deocamdată nerecunoscute.

Însă, având în vedere calitatea bucătăriei din Rioja şi faptul că lumea de-abia începe să o cunoască, este greu de crezut că delicioasele produse culinare vor rămâne ascunse de ochii specialiştilor şi de acum încolo.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS