21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Scurte ştiri

Sfârşitul Epocii Bronzului, în sud-vestul României

Secţia de istorie-arheologie a Muzeului Olteniei Craiova, în colaborare cu Muzeul Regiunii Porţilor de Fier Drobeta Turnu Severin, a organizat ieri, la sediul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Olt, vernisajul expoziţiei „Sfârşitul Epocii Bronzului, în sud-vestul României. Cultura Gârla Mare“. Datorită interesului cultural-ştiinţific dovedit de iubitorii de frumos, expoziţia a căpătat un statut itinerant, fiind prezentă pentru prima oară în capitala culturală europeană, Sibiu, unde a fost vizitată de aproximativ 3.000 de persoane. Apoi ea a poposit la Alba Iulia, Deva, Timişoara, Arad, Reşiţa, Drobeta Turnu Severin, Craiova şi, în cele din urmă, la Slatina. Eleganţa cu care au fost modelate vasele culturii Gârla Mare, ca şi acurateţea decorului fac ca această cultură să fie considerată apogeul artei din epoca bronzului din România, aşa cum este considerată cultura Cucuteni pentru neolitic. Bronzul mijlociu are un areal de la Belgrad până la Corabia, la vărsarea Oltului în Dunăre, această cultură fiind întâlnită de o parte şi de alta a fluviului.

Cultura Zuto Brdo – Gârla Mare este reprezentativă pentru istoria Olteniei, a Banatului şi pentru nordul Serbiei. Aceasta conţine elemente ornamentale unice. Plastica antropomorfă şi zoomorfă întâlnită pe piesele arheologice din ceramică, metal sau piatră rivalizează cu cele descoperite şi atribuite culturii Cucuteni.

Mirela MARINESCU

Lecţia de box, la Cannes

Scurtmetrajul „Lecţia de box“, regizat de Alexandru Mavrodineanu, participă la cea de-a patra ediţie a NFB Short Film Competition, care se desfăşoară on line, între 9 şi 19 mai, în cadrul Festivalului de Film de la Cannes.

La concursul NFB Short Film Competition participă nouă dintre cele mai bune scurtmetraje ale anului 2008, precum: „About Love, Hate and the Other One“ de Tobias Bilgeri (Germania), „Balbezit“ de Willemiek Kluijfhout (Olanda), „Historia de un letrero“ de Alonso Alvares Barreda (Mexic/SUA) şi „Victor Gazon“ de Patrick Gaze (Canada). Numele câştigătorului va fi făcut public pe 21 mai. Premiul constă într-o cameră de filmat digitală şi un laptop cu un program special de editare video.

Mirela MARINESCU

Expoziţie retrospectivă „Rene Jardescu“

Galeriile Cromatic ale Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj găzduieşte, în perioada 15 – 29 mai, expoziţia retrospectivă „Rene Jardescu“. „În acest spaţiu am avut acum 30 de ani prima expoziţie personală. Acum mă reîntorc cu alte lucrări concepute în toţi anii care s-au scurs de atunci“, a precizat Rene Jardescu. Printre lucrările sale se regăsesc „Autoportret“, „Olea“, „Însingurare (nud)“, „Timp cu papagal“, „Arbore iarna“, „Bujori“, „Zori de zi“, „Un petec de cer cu lalele“.

Mirela MARINESCU

Salon Naţional de minerale, fosile şi geme

Muzeul Olteniei Craiova, Secţia de Ştiinţe ale Naturii împreună cu Muzeul de Artă Craiova şi Consiliul Judeţean Dolj organizează, în perioada 16 – 18 mai, prima ediţie a Salonului Naţional de minerale, fosile şi geme. Găzduit de Muzeul de Artă, salonul reuneşte expozanţi din ţară şi din străinătate, cei mai importanţi colecţionari din Baia Mare, Cluj-Napoca, Bucureşti, Arad, dar şi din Ungaria şi Ucraina. Realizarea unui astfel de salon vine în întâmpinarea publicului larg, dornic să vadă, să cunoască şi să cumpere flori de mină, eşantioane de minerale din ţară şi din străinătate, geme şi obiecte de podoabă prelucrate din minerale, având garanţia autenticităţii acestora.

Mirela MARINESCU

Reptile vii la Muzeul de Ştiinţe ale Naturii

Muzeul Olteniei – Secţia de Ştiinţe ale Naturii este, în perioada 15 mai – 1 iunie, gazda uneia dintre cele mai mari expoziţii de reptile vii din Europa. Printre exponatele din acvarii, vizitatorii pot vedea şerpi cu clopoţei, varani, vipere africane, tarantule, gekko, boa, crocodili, broaşte ţestoase, iguane. Expoziţia a fost constituită în 1996 la Arad, iar de atunci a fost prezentată în mai multe oraşe din ţară. Programul de vizitare este zilnic, între orele 10.00 – 20.00, un bilet pentru adulţi costând cinci lei, patru lei pentru elevi şi studenţi şi trei lei în cazul grupurilor care au peste zece persoane.

Mirela MARINESCU

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII