22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinO nouă Terra pe Planeta roşie

O nouă Terra pe Planeta roşie

Oare vom ajunge vreodată pe Marte? Răspunsul este cu siguranţă afirmativ, chiar dacă sunt mari şanse ca anul 2030 să nu fie data când se va întâmpla acest lucru, aşa acum anunţau unii specialişti.

Din diverse motive de natură fie ştiinţifică, fie tehnologică, economică sau politică, acest vis al umanităţii mai are de aşteptat. Oricât ar dura, un lucru este cert: Marte este destinaţia indicată în mod clar de evoluţia astronomiei, ale cărei explorări s-au extins spre zone necunoscute. Iar aceasta nu va fi stimulată doar de spiritul de aventură şi de curiozitate, atât de specifice naturii umane, ci va fi determinată mai ales de creşterea continuă a populaţiei Terrei. Este foarte probabil ca, la un moment dat, Planeta albastră să nu mai aibă resursele necesare pentru a „întreţine“ populaţia în continuă creştere, iar atunci va fi obligatoriu să căutăm „altă Terra“, care să ne ofere găzduire. Acest scenariu stă la baza gândurilor de cucerire a Planetei roşii. Însă, pentru a ajunge acolo sus, oamenii de ştiinţă vor avea mult de lucru pentru a cunoaşte mai îndeaproape corpul celest care ne stimulează fantezia de câteva secole. În secolul XVII, Christiaan Huygens a reuşit primul desen realist al planetei, în urma observaţiilor făcute între 1659 şi 1672, dar şi prima descriere, la fel de realistă, a acesteia. Încă de atunci, vecina Pământului era considerată o gazdă bună pentru umanoizi, Huygens apreciind că „…locuitorii săi nu beneficiază de deosebiri sensibile între vară şi iarnă, axa de rotaţie fiind foarte puţin sau deloc înclinată faţă de orbita sa“. De fapt, înclinarea axei de rotaţie a lui Marte este ceva mai mare decât a axei Pamântului, ceea ce generează exis-tenţa anotimpurilor, duble ca durată comparativ cu ale noastre, întrucât planeta face o rotaţie completă în jurul Soarelui în aproape doi ani.

 

Pregătiri de călătorie

 

Până când vom avea posibilitatea să ne stabilim reşedinţa pe Marte, mai sunt încă multe probleme de rezolvat. Este suficient să ne gânidm că doar călătoria tur-retur ar dura cel puţin trei ani, plus că există pericolul ca omul să prezinte serioase dificultăţi de adaptare la un mediu atât de diferit, iar toate aceste probleme trebuie rezolvate înainte de a ne îmbarca pe nava „marţiană“. Iar dificultăţile, atât de natură fizică, dar şi psihologică, nu sunt deloc de neglijat. Nu trebuie să uităm că în cosmos există ploi de radiaţii care pot fi dăunătoare, iar odată proiectată nava spaţială ce va proteja viaţa astronauţilor, trebuie găsită şi o soluţie şi pentru a le proteja mintea.

În acest fel, putem fi siguri că sănătatea mentală nu le va fi afectată şi nu va putea pune în pericol nici viaţa exploratorilor, nici succesul expediţiei. Pentru a verifica aspectele fiziologice ale acestei expediţii, ruşii au de gând să trimită macaci într-o călătorie „marţiană“, înainte de a-i trimite pe oameni, iar în acest sens au început deja selectarea a 40 de primate. În plus, Administraţia Aerospaţială Naţională a SUA (NASA) a dat publicităţii planurile sale de stabilire a unei colonii selenare permanente, până în anul 2020. Planul reprezintă o primă etapă a ambiţiosului program de reluare a explorării umane în sistemul solar şi prevede trimiterea pe Lună a unor echipaje de câte patru astronauţi, care iniţial vor petrece în bază câte o săptămână. Perioadă lor de şedere urmează să fie prelungită treptat, până când finalizarea infrastructurii esenţiale (energie, sisteme de întreţinere a vieţii) va permite locuirea neîntreruptă a coloniei, în jurul anului 2024.

 

Acasă, pe Marte

 

Americanii au de gând ca în avanpostul lunar să pregătească atent şi voiajele pentru Marte. Intenţiile oamenilor de ştiinţă sunt cât se poate de serioase, obiectivul lor final fiind acela de a construi aici o colonie stabilă. Pentru ca aceste intenţii să nu rămână în faza de proiect, trebuie mai întâi să învăţăm să trăim în afara Terrei, începând cu Staţia Spaţială Internaţională, care din 2010 va putea găzdui timp de şase luni echipaje mai numeroase, de şase-şapte membri. Urmează coloniile selenare, iar ţelul final este stabilirea pe Planeta roşie în condiţii de siguranţă, din toate punctele de vedere.

Însă, pentru toate astea sunt necesare şi resurse financiare consistente, iar asta înseamnă că la baza acestui program trebuie să se stea şi o motivaţie politică puternică. Nu trebuie totuşi să uităm că pe Marte va ajunge „Umanitatea unită“ şi nu o singură naţiune.

Aşadar, reprezentanţii tuturor ţărilor trebuie să îşi unească puterile pentru ca acest vis îndrăzneţ să devină realitate. Odată ajunşi pe Marte, vor începe operaţiunile pentru ducerea la îndeplinire a planului de modificare a mediului marţian, pentru a-l face locuibil pentru pământeni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII