8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPortugalia - o destinaţie unică

Portugalia – o destinaţie unică

Portugalia este locul unde aveţi ocazia să descoperiţi multe oportunităţi de vacanţă infinite: puteţi alege aglomeraţia staţiunilor litorale sofisticate sau puteţi vizita cartierele medievale ale oraşelor istorice, precum Lisabona, Porto, Braga sau Coimbra. Dacă sunteţi într-adevăr pasionaţi de urmele istorice, puteţi face un tur al ţării, oprindu-vă peste noapte la una dintre renumitele mănăstiri, castele sau foste case boiereşti, ce oferă cazare la preţuri mici. Pentru persoanele care caută o vacanţă activă, Portugalia este o alegere excelentă, deoarece aici găsesc terenuri de golf, zone pentru pescuit, călărie sau sporturi acvatice.

Pe cuprinsul acestei ţări se găsesc luminişuri cu migdali, păduri de arbori de plută şi câmpuri aurii în Alentejo, ferme în Ribatejo, străduţe înguste în Alfama, Lisabona, care trase de boi în Minho şi podgorii în Douro. Morile de vânt ce trosnesc în faţa brizei Atlanticului, bărcile pline cu sardine şi casele albe sunt doar câteva dintre elementele care fac din Portugalia o destinaţie unică. Marea este întotdeauna prezentă prin sunetul valurilor ce răspândesc cea mai dulce muzică creată de natură.

 

Nenumărate invazii au creat istoria ţării

 

Când vine vorba de istorie, aceasta a lăsat urme ale culturii paleolitice şi mezolitice pe tot teritoriul. Foarte interesante sunt şi mărturiile invaziilor celtice din secolele IV-V î.e.n. Printre acestea se numără Citania de Briteiros, un oraş din piatră cu 200 de case, ziduri, rezervoare subterane şi surse de apă, situat în apropiere de Guimaraes, în nordul ţării. Istoria ţării este marcată de nenumărate invazii care au modelat-o cum este astăzi. Era romană, care a durat din secolul I d.Hr. până în secolul V, a influenţat decisiv peisajul ţării, aşa cum se poate vedea spre exemplu lângă Coimbra, impunătorul apeduct din oraşul Elvas şi uimitorul Templu al Dianei din Evora. Influenţa romanilor a fost decisivă şi în formarea limbii portugheze, bazată pe latină cu unele influenţe arabe.

Ocupaţia maură a durat din secolul VIII până la jumătatea secolului XII, o contribuţie arhitecturală fiind introducerea azulejo, o gresie folosită pentru decoraţiunile interioare şi exterioare. Istoria modernă a Portugaliei a început în 1140, după o rebeliune de nouă ani împotriva lui Leon-Castile. Afonso Henriques a fost primul rege al ţării. Afonso I şi urmaşii săi au extins teritoriul spre sud, luând în 1147 Lisabona de la mauri. Graniţele de astăzi au fost stabilite în bună parte în 1249 de Afonso II. Până în 1337, exploratorii portughezi ajunseseră până în Insulele Canare. Inspiraţi de Henry Navigatorul (1394-1460), exploratori precum Vasco da Gama, Bartolomeu Dias sau Pedro Alvares Cabral au ajuns până în Brazilia, India şi Japonia. În scurt timp, Portugalia avea să devină un vast imperiu colonial, care deţinea teritorii în Africa şi America Latină, dar şi în Orientul Îndepărtat (în Timorul de Est, Macao, Goa).

Călătoriile spre Orientul Îndepărtat şi America de Sud au făcut ca oraşele de coastă să se dezvolte într-un ritm rapid, iar arta şi arhitectura au avut doar de profitat. Ca mărturii ale acestei perioade deosebit de faste din istoria ţării au rămas Convento de Cristo în Tomar, Mosteiro dos Jeronimos şi Torre de Belem din Lisabona. Cei care vizitează aceste locuri pot vedea simbolurile acestor călătorii, cunoscute în Portugalia sub numele „Descoperirile“.

 

Lagos, un loc unde istoria poate fi retrăită

 

O locaţie pe care nu trebuie să o rataţi este Lagos, acolo unde a trăit Henric Navigatorul. Născut în Porto, în partea de nord a Portugaliei, acesta a înfiinţat în Lagos legendara Şcoală a navigatorilor. Nici o călătorie pe coasta portugheză nu este completă fără a afla povestea unor exploratori precum Pedro Alvares Cabral din Belmonte sau Vasco da Gama din Sines, marile personalităţi ale „Descoperirilor“.

 

Shopping-ul şi arta culinară, alte modalităţi de a cunoaşte ţara

 

Nici pasionaţii de shopping nu vor fi dezamăgiţi, magazinele portugheze având câte ceva pentru fiecare. Sunt foarte căutate, datorită calităţii şi preţului accesibil, produsele de pielărie, bijuteriile, porţelanurile şi hainele elegante. Chiar dacă Portugalia s-a modernizat rapid după 1974, meşteşugurile şi tradiţiile nu au fost nici o clipă uitate. Ceramica şi gresia se produc încă la standarde foarte ridicate, în întreaga ţară, cu variaţii de model şi tehnică de la o regiune la alta sau de la un oraş la altul.

Madeira este centrul în care veţi găsi cele mai bune dantele şi broderii. La Lisabona, cea mai populară zonă pentru împătimiţii de cumpărături rămâne Baixa, un cartier cu mai multe străzi paralele, înţesate de magazine diverse. Cartierul Chiado este centrul modei, mai ales după ce a fost aproape în întregime reconstruit, după ce a fost distrus de un incendiu în 1988. Centrul Colombo, situat lângă centrul oraşului, este cel mai mare mall din Peninsula Iberică. Cei care ajung la Porto (Oporto) trebuie să meargă pe Rua de Santa Catarina, unde se găsesc mai multe magazine de lux. Nenumăratele centre comerciale sunt deschise de la ora zece dimineaţa până la miezul nopţii, aşteaptându-şi mereu cumpărătorii. Cei care îşi doresc antichităţi sau obiecte de artă vor descoperi mici prăvălii la Lisabona sau Porto. Arta culinară portugheză este variată şi deosebită, cu numeroase specialităţi regionale. Mâncărurile portugheze sunt condimentate, iar mirodeniile, precum piperul, curry, scorţişoara, cuişoarele şi nucşoară, au fost aduse în trecut de exploratori. O masă tipică portugheză începe cu aperitive: brânză de capră, pate, măsline, şuncă afumată şi pâine de porumb.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS