21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Ştiucă umplută

Ingrediente: o ştiucă, o legătură de pătrunjel, 3 ouă, zeama de la o lămâie, o ceapă tocată mărunt (opţional), 3-4 căţei de usturoi pisaţi, 5-6 felii de pâine, 50 ml de lapte, 25 ml de vin alb sec, 5-6 linguri de ulei de măsline, sare, piper şi un pic de vegeta (opţional, după gustul fiecăruia).

Mod de preparare:

Se curăţă ştiuca şi se scot carnea şi şira spinării cu o linguriţă. Nu este foarte dificil, deoarece ştiuca are pielea destul de groasă. Altă metodă este să bateţi ştiuca bine cu muchia cuţitului pe toată suprafaţa, apoi scoateţi carnea cu linguriţa.

După ce terminaţi de dezosat peştele, carnea se dă prin robot sau maşina de tocat de două ori. Se pune apoi o legătură de pătrunjel tocat fin. Separat, tot în robot se pun ouăle, zeama de lămâie, ceapa tocată, usturoiul pisat, pâinea, laptele, vinul, uleiul de măsline, sare, piper şi un pic de vegeta. Se mixează bine, după care se pune şi carnea de peşte.

După ce am amestecat bine, se umple peştele. În primul rând, se coase burta ştiucii cu aţa pusă în două. Se lasă o deschizătură de 3-4 cm, prin care vom introduce umplutura cu o linguriţă. Nu trebuie să fie umplută foarte mult deoarece mai creşte în cuptor şi riscăm să crape pielea. După aceea punem şi o jumătate de măr în gâtul ştiucii şi coasem despicătura care a rămas.

În tava mare de la aragaz punem câteva linguri de ulei de măsline. Curăţăm câţiva cartofi, doi ardei graşi, trei roşii, o lămâie. Din toate acestea realizăm un pat de legume în tavă, pe care vom aşeza peştele. Punem şi apă, vin şi zeama de la o lămâie, sare şi un pic de piper.

Ştiuca o aşezăm în diagonală dacă este mai lungă şi o ungem bine cu sos din tavă. Se bagă la cuptor şi se lasă la foc potrivit 40-50 de minute, timp în care din când în când o ungem să capete şi luciu, dar şi să nu crape.

După ce s-a copt, o lăsăm un pic să se răcească şi apoi, cu grijă, se pune pe un platou.

Timp de preparare: două ore.

Dificultate: medie.

Menţiuni: Se poate servi caldă sau rece, cu ce se găseşte pe platou sau asezonată cu mujdei de usturoi cu lămâie, maioneză, sos tzatziki, cartofi natur, orez cu legume etc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS