Mucenici olteneşti

Mucenicii din aluat de cozonac, un deliciu culinar

Există obiceiul de a întâmpina sărbătoarea celor 40 de sfinţi, de pe 9 martie, cu un preparat dulce şi bun, numit mucenici. Aceştia au forma unor colăcei sau covrigei, în formă de opt. Caracteristice acestor mucenici sunt siropul parfumat şi nucă multă. Cei mai cunoscuţi în partea locului sunt însă mucenicii din cocă de cozonac. Am aflat de la un maistru patiser câteva dintre secretele care fac din celebrii mucenici adevărate delicatese.

- Pentru 20 de mucenici la cuptor aveţi nevoie de un kilogram de făină, care trebuie pusă cel puţin cu o seară înainte în bucătărie, pentru a ajunge la temperatura camerei.

- Cele două ouă necesare trebuie scoase din frigider mai devreme, pentru a nu fi reci.

- Laptele (500 ml) trebuie să fie călduţ, nu fierbinte, altfel se opăreşte drojdia.

- Nu trebuie să uitaţi de coaja de lămâie, care se pune în compoziţie înainte de frământat.

- Cele 10 g de ameliorant fac mucenii mai pufoşi.

- Albuşurile se bat separat de gălbenuşuri.

- Coca se va lăsa la crescut într-un loc ferit de curent.

- După ce coca a crescut, se fac două suluri, care apoi se împletesc în formă de opturi. Se pun în tavă şi se lasă din nou la crescut.

- După cele 15 minute, cât durează coacerea în cuptorul încălzit la 180 de grade, mucenicii se ung cu miere, cât sunt încă fierbinţi.

- Se presară deasupra multă nucă, prăjită în prealabil la cuptor şi dată prin maşină.

- Dacă vreţi să preparaţi şi câţiva mucenici cu sirop, trebuie să ştiţi că întâi se pune zahărul pe foc, până se caramelizează, după care se adaugă apă cu multă lămâie rasă şi mucenicii.

- Nu uitaţi să puneţi şi scorţişoară în nuca prăjită şi dată prin maşină.

Sfaturi oferite de maistrul patiser Ani Băcioiu, de la cofetăria Vivien


Autori

Comenteaza acum

Alte stiri

1 noiembrie 2014

Horoscopul săptămânii viitoare

Berbec În această săptămână, Berbecii se vor confrunta cu tot felul de situaţii neplăcute, mai ales în viaţa profesională. Este posibil să aibă de înfruntat atacurile unor colegi sau să realizeze că au luat nişte decizii greşite. Partea bună ...

Sumarul ediției de sâmbătă, 8 martie 2008

Actualitate

» Fotbal, Liga I: UNIREA URZICENI – U CRAIOVA 2-2
» COMUNICAT
» Scurte ştiri
» Contractele de publicitate şi abonamente, la vedere
» Controlarea procurorilor, durerea politicienilor
» Automobile Craiova zboară
» Bănia, reabilitată termic în 500 de ani

Local

» UE cere SUA să elimine vizele pentru toate ţările membre
» ŞCOALA SUPERIOARĂ DE COMER
» Scurte ştiri
» Johann Sebastian Bach, omagiat la Filarmonica Oltenia
» Şcoala Obedeanu, un arc peste timp
» Romii din Meteor au un nou conducător
» Născuţi pentru a fi şefi până la moarte
» Bătălie pentru un loc la grădiniţă
» Pensionarele din Târgu Jiu, sărbătorite
» Să scrieţi bine!
» La mulţi ani, iubită mamă!
» Prorectori noi la Universitatea din Craiova
» Amenzi mai mici pentru lipsa rovinietei
» Primarul Negreţ, şase luni cu suspendare
» Concedieri în masă pe Platforma Oltchim
» Tâlhari profesionişti

Gorj

» Scurte ştiri
» Felicia Fierăscu s-a întors după gratii
» Pierduţi în paradisul din vârful munţilor
» Scurte ştiri

Sport

» Victorie fără emoţii
» Oltencele vin acasă
» Gorjenii vor să învingă
» CSU înfruntă Petrolul Ploieşti
» Examen dificil pentru severineni
» Tunurile pe mineri
» Bondrea a impus regula de trei puncte
» S-au stabilit semifinalele
» Pandurii cred că pot împiedica Steaua
» E urzica-n floare, asta e problema mare!
» Oltenii sunt pregătiţi de surpriză
» Treceţi la fapte!

Bani & Afaceri

» O nouă prelungire a contractului de privatizare cu Ford

Magazin

» Scurte ştiri
» Suveniruri istorice, scoase la licitaţie
» Medicamentele, un ajutor chimic
» Când femeile schimbă lumea
» Bucătăria de weekend
» Învăţaţi să purtaţi tocuri
» Trucuri pentru mascarea coşurilor
» Mucenici olteneşti
» Peelingul, un pas spre frumuseţe

Opinii

» Compoziţie în opt

Top