22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinBarcelona - istorie, tradiţii şi influenţe culturale

Barcelona – istorie, tradiţii şi influenţe culturale

Situat într-o poziţie privilegiată, pe coasta nord-estică a Peninsulei Iberice, la marginea Mediteranei, Barcelona este al doilea oraş ca mărime din Spania, fiind şi capitala Cataloniei, una dintre cele 17 comunităţi autonome ale ţării. Aici se vorbesc două limbi oficiale: catalana şi spaniola castiliană, cunoscute de majoritatea celor un milion şi jumătate de locuitori, chiar patru milioane, dacă luăm în calcul zonele limitrofe ale oraşului.

Barcelona este un amestec de influenţe şi culturi, iar un vizitator neobişnuit cu această dimensiune a metropolei va fi surprins mai ales de felul în care modernul se îmbină perfect cu tradiţia. Centrul vechi, în stil gotic, s-a păstrat aproape intact, iar păienjenişul de străduţe aminteşte de stilul vechi al oraşului, înainte ca acesta să fie extins începând din secolul XIX.

Catedrala „Sagrada Familia“, simbolul oraşului

Catedrala „Sfânta Familie“, opera impresionantă a lui Antoni Gaudi, este unul dintre cele mai vizitate monumente ale Barcelonei. Construirea ei a început în secolul al XIX-lea şi nu a fost terminată. Proiectul nu i-a aparţinut încă de la început, alt arhitect fiind însărcinat să-l realizeze – Francisco del Villar, care a intrat, se pare, într-o adâncă depresie deoarece dimensiunile şi complexitatea proiectului îl depăşeau. Gaudi a fost surprins în momentul în care autorităţile i-au atribuit proiectul pe care îl visa încă de pe băncile facultăţii – o catedrală. El spunea că, „odată terminată, aceasta va reprezenta mulţumirea mea faţă de Sfânta Familie, care m-a ajutat să realizez tot ceea ce mi-am propus“. Ideea ridicării unei catedrale a aparţinut unei organizaţii al cărei scop era să pună capăt descreştinării ce pusese stăpânire peste localnici, odată cu industrializarea şi îmbogăţirea. Gaudi şi-a dedicat întreaga viaţă monumentului. În loc să rămână fidel planurilor originale, el a schimbat aproape radical forma clădirii. Timp de 43 de ani, a adăugat structurii gotice iniţiale improvizaţii bizare şi turnuri ca nişte coşuri de fum. Stilul neogotic a fost înlocuit cu cel modernist al lui Gaudi, care era bazat pe forme din natură.

Când va fi terminată, catedrala va avea 18 turnuri. Vor fi câte patru pe cele trei faţade, reprezentându-i pe cei 12 Sfinţi Apostoli. Turnurile au înălţimi variate, între 90 şi 120 de metri. Alte patru îi vor reprezenta pe cei patru Sfinţi Evanghelişti şi vor înconjura turnul central, cu o înălţime de 170 de metri, închinat lui Hristos. Ultimul turn, închinat Fecioarei Maria, va fi ridicat deasupra absidei. În prezent, se lucrează în interiorul navei centrale, cât şi la faţadele catedralei. O particularitate o prezintă turnul-clopotniţă, care atinge 170 de metri, fiind cel mai mare construit vreodată.

Cele mai populare atracţii

Piaţa Catalunia este cea mai importantă din Barcelona şi, în acelaşi timp, punctul de plecare şi de informare a turiştilor despre oraşul pe care urmează să-l viziteze. Alt punct de pornire este oraşul vechi (Ciudat Vella), o zonă delimitată de Portul Vell la sud, Piaţa Catalunia la nord, Ronda de Sant Pau la vest şi Parcul Citadella la est.

La Rambla, supranumit şi „bulevardul cu o mie de feţe“, este la fel de faimos în Europa precum Champs-Elysee-ul parizian. Este o lungă arteră pietonală, mărginită de copaci, şi populată aproape în permanenţă de turiştii atraşi de magazinele şi cafenelele care se găsesc aici. Este în special strada artiştilor, a statuilor, a magazinelor scăldate de soare, dar şi a cerşetorilor, ceea ce nu împiedică lumea să se plimbe şi să se bucure de aceste locuri.

Aproximativ la jumătatea bulevardului se află Mercat de la Boqueria, un loc splendid prin privelişti şi sunete. Imediat după La Rambla, în sud, Piaţa Real a fost până acum câţiva ani un loc de evitat, dar acum s-a schimbat într-unul plăcut, cu numeroase cafenele, baruri şi cluburi. În celălalt capăt al bulevardului se află Palatul Guell al lui Gaudi.

Tot pe bulevardul La Rambla se găseşte Monumentul lui Columb, o statuie care îl reprezintă pe descoperitorul Americii pe un înalt piedestal. Se poate urca în vârful acestui monument cu ajutorul unui lift. Către vest se află Muzeul Marinei, situat în vechiul port regal din sec al XIII-lea, care adăposteşte un număr impresionant de vase, bărci, hărţi şi multe alte obiecte de profil.

Cartierul Barri – locul celebrelor dansuri catalane

Cartierul Barri Gotic, aparte prin arhitectura construcţiilor sale, este celebru şi pentru programul de dansuri catalane, care se desfăşoară în fiecare duminică la prânz, în faţa catedralei. Dansatorii poartă haine tradiţionale şi încântă turiştii cu mişcările de sardana. La est de catedrală se găseşte Muzeul de Istorie al Oraşului, compus din mai multe clădiri în jurul Pieţei Regelui, grădina regală a familiei Aragon. Muzeul include, de asemenea, remarcabile alei subterane datând din epoca romană şi cea vizigotă. La câteva minute de mers pe jos către vest de catedrala gotică se găseşte Piaţa Sant Josep Oriol, locul preferat al muzicanţilor.

Pentru a vedea noua faţă a Barcelonei, traversăm podul pietonal La Rambla de Mar către Moll d’Espania, unde se află Acvariul, unul dintre cele mai frumoase din Europa. De aici începe zona plajelor, la nord-est de Port Vell, iar la 1,5 km distanţă se află oraşul olimpic, deschis de portul olimpic.

Muzeul Picasso se află în La Ribera şi găzduieşte cea mai importantă colecţie de lucrări ale faimosului artist, peste 3.000 de piese.

Oraşul găzduieşte numeroase muzee şi parcuri

Parcul Citadella, care se află la est de Ciutat Vella, este ideal pentru picnicuri, dar are şi atracţiile sale specifice. În fruntea listei se află monumentala cascadă, o interesantă combinaţie de pietre şi apă strălucitoare, realizată de Gaudi în 1870. Muzeul de Artă Modernă Catalană este alt punct de atracţie pentru colecţia sa de obiecte de artă catalană din secolele XIX şi XX.

Parcul Guell din nordul oraşului a fost realizat tot de Gaudi, care şi-a dovedit măiestria de arhitect şi în ceea ce priveşte amenajarea grădinilor. Este un loc ciudat şi încântător, unde artificialul aproape că devine mai natural decât naturalul însuşi. Pe partea de nord a dealului, impresionantul Palat Naţional găzduieşte Muzeul Naţional de Artă Catalană, care adăposteşte o impresionantă colecţie de fresce în stil roman şi sculpturi în lemn care datează din epoca medievală a Barcelonei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII