10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinViaţă şi culoare la Madrid

Viaţă şi culoare la Madrid

Un oraş sclipitor şi viu, situat într-o regiune bogată în frumuseţi naturale şi mereu pregătit să îşi întâmpine vizitatorii. Este vorba de Madrid, o metropolă vibrantă, plină de energie.

 

Madridul este interesant, plin de viaţă şi de istorie, şi una dintre cele mai căutate destinaţii din Europa. Numeroasele monumente sunt mărturii ale unei istorii glorioase, iar în centrul modern şi vivace, restaurantele, cafenelele şi barurile îi ajută pe turiştii iubitori de artă să viziteze muzeele şi vestigiile, fără a renunţa la comodităţi sau la distracţii. Capitala Spaniei se află chiar în inima peninsulei, la 646 de metri deasupra nivelului mării, fiind cartierul general pentru administraţia publică, guvernul şi parlamentul spaniol, dar şi pentru familia regală. Madridul reprezintă un punct de interes şi pentru artiştii şi actorii de toate categoriile, atraşi ca un magnet de numeroasele festivaluri de artă care au loc în fiecare anotimp. Cel mai cunoscut este Festivalul de Otono (Festivalul de Toamnă), în timpul căruia în oraş au loc concerte rock, lecturi poetice, flamenco, balet şi teatru, prezentate de cele mai cunoscute companii la nivel mondial, dar şi de artişti amatori.

Arta la Madrid

Din punct de vedere turistic, Madridul oferă cam tot ce ne-am dori. Metropola este un viu centru cultural, cu muzee, galerii de artă şi un pitoresc cartier vechi, datând din perioada Imperiului Habsburgic. Dacă aveţi şansa să ajungeţi în aceste ţinuturi, nu trebuie să rataţi o vizită în celebrul Muzeu Prado, care cuprinde una dintre cele mai interesante colecţii de artă europeană, din secolul al XIV-lea până la începutul secolului al XIX-lea. Alături de Muzeul Thyssen Bornemisza şi Centrul de Artă Regina Sofia, Prado formează aşa-numitul „Triunghi de aur al artei“. Nu rataţi nici Muzeul figurilor din ceară, pe care îl găsiţi în Paseo de Recoletos, unde creaţiile expuse sunt de o acurateţe uimitoare. Iubitorii de natură nu se vor se plictisi la Madrid. Ei se pot plimba prin Grădinile Botanice Regale din Plaza de Murillo, o adevărată bucăţică de Rai pentru cei îndrăgostiţi de frumos. Încercaţi să ajungeţi şi în Parcul de vest, unde se află o frumoasă colecţie de trandafiri. Aici se ridică maiestuos Templul lui Debod, care a fost primit drept cadou din partea guvernului de la Cairo şi adus piatră cu piatră din Egipt.

La pas prin capitală

Orice plimbare prin Madrid începe de la Poarta Soarelui, un fel de kilometru zero al capitalei, o piaţă veselă şi plină de viaţă. Pornind la pas pe străzile mai mareu aglomerate, veţi ajunge la Mănăstirea De Las Descalzas Reales, apoi, foarte aproape de Palatul Regal, o destinaţie care nu lipseşte din planul nici unui turist care a călcat în Madrid.

Palatul Regal e de o deosebită frumuseţe, fiind considerat unul dintre cele mai impresionante din Europa. Construit în stil baroc şi clasic italian şi ridicat pe acoperişul fostei fortăreţe, palatul se bucură de o privelişte impresionată. În interior se află saloane elegante, cu numeroase bogăţii artistice, cel mai faimos fiind Salonul tronului. De la Palat, vă puteţi îndrepta paşii spre Mănăstirea Învierii, Casa de la Villa, Casa Cisneros şi Turnul Lujanes, în spatele căruia se află Piaţa Mare, un adevărat regal arhitectonic. Din agenda dumneavoastră nu trebuie să lipsească Oratoriul Cavalerului Garcia, una dintre capodoperele arhitecturii neoclasice, sau Biseria Sf. Iosif, altă capodoperă, de data aceasta barocă. „Minunăţiile“ Madridului continuă cu fântânile Cibeles, Apollo şi Neptun. Pelerinajul în lumea artei şi a istoriei continuă cu Piaţa lui Columbus, unde se află Grădinile Cunoaşterii şi monumentul dedicat lui Columb, alături de alte sculpturi gigantice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS