22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinUn decor clasic-modern

Un decor clasic-modern

Proprietarii unei locuinţe au optat pentru o amenajare clasică, iar decoratoarea Wanda Dinu a avut grijă să combine mobilierul sobru cu tapiţerii şi drapaje în culori vesele.

Situat într-un bloc nou din cartierul Cotroceni, apartamentul cu trei camere şi o suprafaţă de aproximativ 120 mp a fost achiziţionat de un cuplu de oameni de afaceri pentru fiica lor. Un timp însă, până când aceasta va pleca din casa părintească, apartamentul va fi închiriat.

După finalizarea lucrărilor de construcţie, în iunie anul trecut, au urmat finisarea şi amenajarea interioară. Pentru executarea acestor operaţiuni, proprietara a apelat la decoratoarea Wanda Dinu şi la firma de amenajări Unid, ale căror lucrări le descoperise cu plăcere în revistele de specialitate.

Apartamentul era la roşu, când designeri au preluat amenajarea. Deşi exista posibilitatea de a modifica parţial configuraţia interioară a spaţiilor, au considerat că nu era necesară această intervenţie. În plus, proprietarii, care nu erau la prima experienţă de acest gen, au ştiut exact ce să-i ceară antreprenorului, pentru a avea un apartament bine împărţit. „Singurele modificări pe care le-am sugerat şi pe care proprietarii le-au acceptat au fost lărgirea uneia dintre băi, prin includerea unui mic hol în spaţiul său, şi realizarea accesului în baie direct din dormitor“, a spus Wanda Dinu.

Stil clasic, dar nu greoi

În ceea ce priveşte decorul interior, proprietara a dorit să meargă pe un stil clasic, dar nu greoi. Pentru a diminua tenta de sobrietate dată de mobilierul masiv, pentru living s-a ales un material textil vesel, cu imprimeu exotic, care a fost folosit în cât mai multe ipostaze: pentru tapiţarea scaunelor şi a fotoliilor, pentru confecţionarea pernuţelor decorative şi a draperiilor şi chiar pentru realizarea câtorva tablouri.

În plus, chiar dacă suprafaţa camerei de zi este generoasă (aproximativ 35 mp), am evitat să aglomerăm spaţiul. „În acest sens, am grupat piesele de mobilier în trei zone: una de dining, amenajată cu o masă pentru şase persoane, alta de vizionări TV, concentrată în jurul unei canapele, şi încă una în care se află şemineul, conturată cu două fotolii. Dacă pentru finisarea pereţilor am ales două nuanţe de crem-gălbui, alternate de dungi dispuse pe verticală, în cazul pardoselii, proprietarii au optat pentru parchet de fag termotratat, realizat din lamele subţiri, care nu lucrează în timp. Deşi are un efect spectaculos, nuanţa foarte închisă a parchetului s-a dovedit ulterior greu de întreţinut, întrucât pe suprafaţa sa se vedeau foarte uşor petele de murdărie sau de praf“, a spus decoratoarea.

Un element care dă o notă selectă amenajării este şemineul electric funcţional, din aceeaşi gamă cu mobilierul.

Biroul, conceput în ideea necesităţii unui spaţiu de lucru, propune o notă mai sobră, uşor oficială, datorită amenajării cu piese de mobilier masiv, într-o nuanţă închisă. Modelul draperiei, cu falduri grele şi ciucuri, contribuie la atmosfera clasică a încăperii.

Influenţe rustice în bucătărie

Acelaşi tip de amenajare, însă de această dată cu uşoare influenţe rustice, se regăseşte şi în bucătărie, unde mobilierul din lemn a fost executat la comandă după forma asimetrică a spaţiului. Poziţionarea blatului de lucru în dreptul celor două ferestre ale bucătăriei este un privilegiu, întrucât îi oferă celui care pregăteşte masa o privelişte încântătoare asupra Parcului „Romniceanu“, situat chiar în vecinătatea clădirii. În urma amenajării locului de dining în camera de zi, bucătăria, redusă ca spaţiu, nu a mai fost prevăzută cu o masă de dimensiuni mari, ci doar cu un loc pentru mic dejun, suficient pentru două persoane.

Notă clasică în dormitor

În dormitor, deşi s-a păstrat nota clasică a amenajării, s-a dorit să se creeze o atmosferă romantică. „Am reuşit să o obţinem prin alegerea unui material textil foarte feminin, cu o broderie florală colorată, pe care l-am folosit la realizarea draperiilor, la decorarea cuverturii, dar şi la tapiţarea tăbliei înalte a patului. În ceea ce priveşte culoarea pereţilor (o nuanţă de vişiniu), aceasta a fost alegerea proprietarei, care a văzut-o la una dintre amenajările mele“, a spus Wanda Dinu.

Forma neregulată a camerei, rezultată din arhitectura exterioară a blocului, a fost cea care a dictat dispunerea pieselor de mobilier. Amplasarea patului s-a dovedit foarte reuşită, având în vedere că, datorită suprafeţelor vitrate foarte mari, beneficiarii pot admira chiar şi din poziţia culcat priveliştea frumoasă asupra parcului.

Ambele băi, amenajate în acord cu stilul casei, propun finisaje diferite de cele care se folosesc în mod normal în sala de baie: pardoseală din parchet şi pereţi zugrăviţi cu vopsea lavabilă. Am optat pentru obiecte decorative potrivite mai degrabă într-un living. Este vorba de tablouri. Deoarece proprietarii nu au mai dorit să investească în decoraţiuni, întrucât apartamentul urma să fie închiriat, Wanda Dinu a hotărât să realizeze din material textil tablouri asortate decorului.

Oana VOICU, DOMUS

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS