8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAceleaşi doamne, alte pălării la modă

Aceleaşi doamne, alte pălării la modă

Poate că sezonul rece trebuie să mai aştepte, dar înnoirea garderobei trebuie făcută din timp. Pe lângă puloveraşe, fuste mai groase sau pantaloni, nu trebuie să uitaţi de pălării.

În această toamnă se poartă din nou pălăriile. „Chiar dacă nu este un anotimp chiar aşa de rece şi încă nu se poartă hainele mai groase, vânzările la pălării şi la şepcuţe au crescut“, a declarat Tudoriţa Nicolae, responsabila unui magazin de specialitate.

Pălăria este un obiect vestimentar cu forme foarte variate, cu sau fără bor. Codul bunelor maniere spune că se foloseşte strict în afara încăperilor. Pălăria a apărut din nevoia de a proteja capul de intemperii, ploaie, frig sau soare. Încet-încet, ea şi-a schimbat destinaţia în modă, devenind un etalon al distincţiei masculine şi feminine. Este folosită în aproape toate colecţiile vestimentare ale marilor artişti, şi nu numai. Creatorii au introdus pălăria şi ca înlocuitor la voalul de mireasă.

De când a apărut, din Antichitate, pălăria a fost purtată secole bune numai de bărbaţi, până în Evul Mediu, femeile acoperindu-şi capul doar cu văluri sau basmale. De la început, pălăria a avut un rol de protecţie sau a fost folosită în anumite ceremonii, unde simboliza rangul ori funcţia celui ce o purta.

Acum, pălăria, cu cele mai diverse forme şi creată pentru toate ocaziile sociale, este obiectul vestimentar cu cea mai largă răspândire.

Tudoriţa Nicolae a mai recomandat pentru acest sezon culorile pământii. Se poartă foarte mult, printre tineri, negru, maro, gri şi mai puţin roşu. „Cele mai căutate materiale pentru pălării sau şepcuţe sunt polarul, bumbacul, lâna şi acrilul. Important este ca o şepcuţă sau o pălărioară să fie căptuşită şi clienţii trebuie să fie atenţi la acest lucru. Căptuşeala menţine căldura şi în acest fel pălăria poate să fie purtată şi în sezonul rece“, a specificat Tudoriţa Nicolae.

Pălăriile impun eleganţă în ţinută

Materialul folosit la pălăriile pentru ţinutele elegante poate varia de la voal, la dantelă, tafta, cu pene, funde sau aplicaţii din pietre preţioase. Pălăria pentru ocazie este un accesoriu recomandat pentru doamnele care vor să se facă remarcate sau care vor să impună respect ori prestanţă în rândul celor din jur. Ele pot să aleagă pălării ceva mai sofisticate, fie ca material sau în ceea ce priveşte aplicaţiile. Ce trebuie să ştie doamnele este că pălăria trebuie asortată în nuanţă cu ţinuta din ziua respectivă sau cu o curea, încălţămintea sau geanta.

Pălăria în istorie

Zeul comerţului din mitologia greacă, Hermes, este înfăţişat având pe cap o pălărie ascuţită confecţionată din paie şi împletită cu multă fineţe. Grecii şi romanii purtau de obicei pălării de formă conică şi confecţionate din fetru (pâslă din lână sau din păr de animal, presată şi încleiată), cu calota în formă de ou.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS