22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPisica British Shorthair

Pisica British Shorthair

Rasa British Shorthair a fost adusă în Marea Britanie în perioada ocupaţiei romane şi a fost domesticită pentru a prinde rozătoare. British Shorthair este una dintre cele mai mari rase de pisici, conform site-ului zooland.ro.

 

Deşi primele înscrisuri despre această rasă datează de la începutul secolului al XX-lea, rasa are o existenţă de mii de ani. Primele pisici cu părul scurt au fost, cel mai probabil, aduse în Marea Britanie de trupele de invadatori romani, fiind întâlnite în gravuri şi picturi din acea perioadă.

Acestea au fost exportate în număr foarte mare în Lumea Nouă, unde erau foarte populare. Varietăţile de culori şi tipuri de blană existente astăzi provin din încrucişările selective cu pisicile de stradă în secolul al XIX-lea, continuate de programele de reproducere din prezent.

 

Caracteristici

 

Sunt solide, iar masculul este mult mai mare decât femela. Corpul pisicii este de talie mare, musculos, cu umerii şi spinarea masive şi butucănoase. Capul – rotund şi masiv, cu craniul lat. Nasul este scurt, larg şi drept, cu stop accentuat. Ochii sunt mari, rotunzi, bine deschişi şi distanţaţi, de culoare portocaliu intens sau verde la pisicile argintii; urechile sunt mici şi rotunjite. Gâtul este puternic şi scurt, pieptul lat şi spatele scurt şi plat. Gambele sunt scurte şi puternice; coada este de lungime medie, rotunjită la vârf şi cu blana deasă.

 

Sănătate

 

British Shorthair este o rasă fără probleme de sănătate specifice. Este recomandat un control anual de rutină după vârsta de opt ani, incluzând curăţarea danturii şi analize ale sângelui pentru verificarea funcţionării ficatului şi a rinichilor.

Sunt predispuse la obezitate, de aceea sunt necesare unele restricţii de alimentaţie.

 

Caracter şi temperament

 

British Shorthair pe cât este de mare, pe atât este de blândă, fiind supranumită „gigantul gentil“. Sunt pisici foarte iubitoare şi afectuoase, foarte bune companioane pentru copii şi alte animale. Nu cer atenţie permanentă din partea oamenilor şi sunt mai tăcute decât majoritatea rudelor lor. Sunt firi independente şi le place să se amuze singure. Pisicile British Shorthair au un temperament echilibrat, sunt bune pisici de familie, le place să se joace, însă există şi momente când vor să fie lăsate în pace. Nu veţi vedea o pisică British Shorthair făcând acrobaţii prin sufragerie, spre deosebire, de exemplu, de pisica siameză.

Sunt recunoscute pentru inteligenţa lor, fapt ce le permite să se integreze uşor în viaţa de zi cu zi a stăpânului. De obicei, nu le deranjează prea tare să fie lăsate singure. Această rasă nu necesită o întreţinere exagerată, o periere săptămânală fiind de-ajuns pentru a îndepărta firele de păr căzute. De asemenea, nu au nici natură curioasă a suratelor din alte rase, iar dacă sunt lăsate singure în grădină, în mod sigur nu vor hoinări. Sunt foarte fericite să-şi ducă viaţa în apartament.

 

Îngrijire

 

Unul dintre motivele pentru care această pisică este atât de populară de un secol încoace este că nu necesită o îngrijire aparte. Blana este scurtă şi deasă, iar pisica poate să se îngrijească şi singură. Blana pisicilor din rasa British Shorthair poate varia în peste o sută de culori şi combinaţii între acestea. Trebuie să fie scurtă şi deasă şi nu ar trebui să fie moale sau pufoasă.

Alimentaţia pisicilor

Pisica consumă o cantitate de hrană care să-i asigure necesarul energetic. Consumul de hrană este influenţat de calitatea acesteia; astfel, o hrană ce are o palatabilitate redusă va fi consumată într-o cantitate mică, insuficientă. Alimentaţia puilor este diferită de cea a adulţilor. Ei au nevoi energetice mai mari, fiind în perioada de dezvoltare a organismului. Aceştia mănâncă puţin, dar des. Este recomandat ca şi mama lor să aibă acelaşi număr de mese, deoarece şi nevoile ei energetice sunt crescute în perioada de lactaţie. Trecerea de la un tip de hrană la altul trebuie să se facă treptat. Schimbarea bruscă a alimentaţiei poate provoca un dezechilibru al sistemului digestiv, exprimat în special prin diaree. În cazul adulţilor numărul de mese trebuie redus şi, cu ajutorul unui orar fix, se creează un reflex condiţionat al pisicii de a mânca la ore fixe şi în acelaşi loc. Acest sistem convine atât proprietarilor, cât şi animalelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS