10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinUn spectacol de plante într-o minigrădină cu apă

Un spectacol de plante într-o minigrădină cu apă

O ceaşcă de ceai sau un butoi pot găzdui o mică grădină, care va transforma oaza de verdeaţă din faţa casei dumneavoastră într-una cu totul deosebită.

Un obiect, de genul unei glastre vechi sau al unui butoi, decorat cu câteva flori, poate scoate minigrădina din faţa casei din anonimat. De fapt, acestea pot concura la titlul de cele mai frumoase aranjamente, fiind chiar mai frumoase decât iazurile de dimensiuni normale. În plus, vă dau posibilitatea să admiraţi de aproape foliajul deosebit al plantelor de apă, florile lor spectaculoase şi, în unele cazuri, parfumurile vibrante. Un iaz amenajat într-un container mic este, de fapt, o colecţie de ghivece cu plante aşezate sub nivelul apei, aşa că rearanjarea nu va presupune decât mutarea acestora. În plus, plantele sunt foarte rezistente şi nu au nevoie decât de îngrijiri minime. Tot ce vă trebuie este un loc însorit, cu cel puţin şase ore de soare direct pe zi, un container în care să turnaţi apă şi câteva plante. Un astfel de iaz în miniatură poate fi o sursă nesfârşită de inspiraţie. Şi, o dată ce veţi deveni maeştri în acest domeniu, gândiţi-vă ce puteţi face cu un iaz de dimensiuni normale…

Sfaturi la îndemâna oricui

Dacă nu ştiţi sigur ce obiect nefolositor să compromiteţi, puteţi opta pentru orice fel de contanier. Important este ca acesta să reţină apa. La fel de bine, puteţi alege un ghiveci, care, deşi prevăzut cu găuri, vă poate fi de un real folos. Nu trebuie decât să acoperiţi găurile pentru drenaj. Pot fi astupate cu dopuri de plută sau cu silicon. Cel mai bine ar fi să găsiţi un ghiveci mare sau o jumătate de butoi. O problemă în acest caz sunt bacteriile care trăiesc în lemn şi care pot contamina atât apa, cât şi plantele. Soluţia este să procuraţi o folie de plastic cu care să căptuşiţi interiorul butoiului. Se pot folosi şi ghivece de plastic sau de teracotă.

Plante cu forme constrastante, compoziţii interesante

Mare atenţie şi atunci când vine vorba de alegerea plantelor. Apa strânsă într-un ghiveci sau într-un bazin este un element frumos. Reflecţiile razelor de soare pe oglinda apei sunt o prezenţă binevenită în orice grădină. Dar „îmbrăcarea“ ei cu plante o duce la alt nivel. E bine să creaţi compoziţii vibrante şi dinamice, aşa că utilizaţi plante cu forme, culori şi dimensiuni contrastante. Combinaţi, de exemplu, silueta înaltă, subţire şi ţepoasă a unui Iris pseudacorus sau Acorus calamus ca plantă de bordură cu o plantă tropicală ca Alocasia sau Colocasia spp., care are frunze late, mari şi este uşor de întreţinut – mai ales varietăţile cu frunze purpurii şi cu model. Plantele de bordură sunt cele care în general sunt plasate de-a lungul marginilor grădinii, în cazul nostru, al grădinii de apă, căci, în natură, acestea cresc în apă adâncă.

Pentru un detaliu special, adăugaţi o pată de culoare cu ajutorul unui nufăr sau doi. Îi puteţi culege de pe un lac – florile rezistă trei zile dacă sunt tăiate când sunt încă boboci, în ziua în care trebuie să se deschidă. Nu este recomandabil să cultivaţi un nufăr într-un loc atât de mic, deoarece el are nevoie de mult spaţiu. Ca un accent cu adevărat dramatic puteţi adăuga o plantă care e considerată o adevărată piatră preţioasă printre speciile de plante de apă: Hymenocallis caribaea „Variegata“ sau un ghem de Houttuynia cordata „Chameleon“ cu culori vii. În locul acestora puteţi folosi alte plante de apă care au o poveste a lor, cum este Sarracenia spp., de exemplu, care mănâncă insecte, digerând gândacii în pâlnia formată de frunze. La sfârşit, specialiştii vă recomandă să adăugaţi şi câteva plante plutitoare cum sunt Pistia stratiotes sau Eichhornia crassipes. Marginea dură a vasului se poate „sparge“ cu foliajul curgător al unei plante ca Mentha aquatica, care are frunze parfumate şi flori albastre.

Indiferent de ce plante folosiţi, încercaţi ca acestea să fie raportate la dimensiunile ghiveciului cu apă. Plantele gigante care se revarsă peste un vas mic nu creează o impresie plăcută. Nu există sfaturi stricte care trebuie urmate, aşa că doar încercaţi să faceţi combinaţia de plante-container să arate cât mai armonios şi proporţional.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS