24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Masa de duminică


Roşii umplute cu brânză şi mărar

Ingrediente: 1/2 kg brânză de vacă, 100 g unt, o lingură de mărar tocat, roşii tari, sare.Mod de preparare: Brânza de vacă, bine stoarsă de zer, trebuie frecată cu untul şi sarea. Se aleg roşii tari şi rotunde, se taie un capac şi se scobesc de toată sămânţa. Se umplu cu brânza frecată cu untul, se presară cu puţin mărar tocat şi se ţin la rece. În acelaşi mod se pot umple roşii cu urdă sau caş dulce. La urdă se adaugă mai mult mărar tocat.

Fricassee de pui

Ingrediente: un pui, o ceapă, un morcov, cimbru, pătrunjel, frunze de dafin, sare, unt, 15 fire arpagic, 150 g ciuperci, o lingură de făină, 2 gălbenuşuri, o lingură smântână, o linguriţă zeamă de lămâie, piper alb.Mod de preparare: Se pun bucăţile de la pui la fiert cu un litru de apă. Se adaugă o ceapă, un morcov, mirodenii (cimbru, pătrunjel, dafin) şi sare. Se lasă să fiarbă înăbuşit. Separat se înăbuşă într-o cratiţă cu puţin unt şi câteva linguri de apă 15 fire de arpagic curăţat şi 150 g ciuperci mici. Cozile de ciuperci spălate se pun să fiarbă în cratiţa cu pui. Când puiul este fiert, se face un rântaş dintr-o lingură de făină şi o lingură de unt, se stinge cu zeama strecurată de la pui. Se lasă la fiert 20 de minute. La urmă se bate sosul cu două gălbenuşuri de ou, o lingură de smântână, o linguriţă de zeamă de lămâie, puţin piper alb. Se aşază puiul într-o cratiţă, fără zarzavat şi mirodenii, se pun ciupercile şi arpagicul bine scăzute, deasupra se toarnă sosul. Se ţine totul la cald, într-o altă cratiţă cu apă.

Mere cu sos de ouă

Ingrediente: 7 – 8 mere, 7 – 7 nuci, câteva linguriţe marmeladă, câteva bucăţele unt, câteva linguri de zahăr, scorţişoară. Sosul: 3 – 4 ouă, 4 linguri de zahăr tos, o lingură de făină, zahăr vanilinat.Mod de preparare: Se scobesc merele curăţate de coajă. În locul gol se pune puţină marmeladă, jumătate de miez de nucă şi scorţişoară. Merele umplute se aşază unul lângă altul într-o tavă unsă. Se prepară sosul: se freacă spumă gălbenuşurile cu zahărul, se adaugă făina şi zahărul vanilinat, la urmă albuşurile bătute spumă. Se toarnă acest sos peste merele umplute şi se dă la cuptor 15 – 20 de minute.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS