17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAutismul va putea fi vindecat

Autismul va putea fi vindecat

Medicii de la Universitatea din Texas, SUA, citaţi de site-ul www.ştiri24.ro, au descoperit, după ani buni de cercetări, că autismul este cauzat de diferenţele dintre două proteine. Ei au demonstrat că unele proteine sporesc gradul de excitabilitate a celulelor nervoase, iar altele opresc aproape total activitatea acestor celule.

Concluzia vine de la sine: între cele două proteine trebuie să existe un echilibru permanent, pentru o funcţionare corectă a centrilor nervoşi.

Recentele studii, publicate şi în prestigioasa revistă americană Neuron, au relevat că, în cazul bolnavilor de autism, acest echilibru este paralizat. Prin urmare, dacă legăturile dintre celulele nervoase sunt perfect balansate de proteinele excitante şi cele care aduc inhibiţia, atunci se poate spune că autismul poate fi vindecat mai repede. Proteinele excitante care activează celulele nervoase au fost descoperite cu mai bine de zece ani în urmă, la Southwestern Medical Center. Dar, până în prezent, nu se ştia exact funcţionarea lor.

„Fără a şti funcţionarea acestor proteine, nu puteam schiţa o strategie terapeutică, în funcţie de schimbările şi acţiunile lor. Ştiam doar că provoacă autismul şi atât“, a declarat dr. Ege Kavalali.

„După ultimele cercetări, am constatat că ambele proteine, neuroligin 1 şi neuroligin 2, creează o punte peste nodurile de sinapse şi celulele nervoase, făcând o legătură între ele. Când există o dereglare pe acest traseu, numărul de sinapse scade dramatic, iar celulele nervoase aproape că nu mai au nici o excitaţie. Aceste anomalii îi fac pe bolnavii de autism să comunice şi să interacţioneze foarte greu cu alte persoane. Ei nu înţeleg sensul vieţii, nu pot dezvolta o prietenie cu cineva şi au capacitate scăzută de a înţelege sentimentele celor din jur”, a mai spus Kavalali.

„Ultimele descoperiri în ceea ce priveşte rolul celor două proteine în vindecarea autismului sunt extrem de importante. Aveam nevoie să ştim mai multe despre aceste gene, acest cod comportamental, ca să putem stabili cu exactitate cauzele autismului şi perspectivele de vindecare. Înţelegând care sunt diferenţele dintre creierul unui bolnav de autism şi cel normal, putem avea intervenţiile necesare şi metodele de reeducare“, a fost de părere şi profesorul Simon Baron-Cohen, de la Universitatea Cambridge, din Marea Britanie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS