24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinTermografia poate descoperi din timp cancerele mamare

Termografia poate descoperi din timp cancerele mamare

Termografia este o metodă de investigare a sănătăţii sânilor, care a trezit speranţe mari, deoarece utilizarea sa nu dăunează organismului şi nu prezintă contraindicaţii. Ea se utilizează la diagnosticarea nodulilor şi tumorilor la sân. Termograful măsoară de la distanţă temperatura unei anumite zone a corpului uman. Se ştie că activitatea vaselor sangvine la nivelul nodulilor şi al tumorilor de sân este mai crescută decât în restul corpului, aceasta însemnând că şi temperatura este mai mare. Astfel, termograful computerizat, fiind un aparat extrem de sensibil la variaţiile de temperatură, detectează semnele cele mai timpurii ale tumorilor de sân. Alt avantaj al acestui aparat este faptul că nu iradiază. În aceste condiţii, termografia poate fi efectuată ori de câte ori este nevoie pe parcursul tratamentului.
Nodulii de sân apar în urma unei dereglări hormonale. Nedepistaţi la timp sau netrataţi, aceştia pot duce la apariţia cancerului mamar. Tocmai de aceea toate femeile trebuie să facă periodic controale medicale. Primul simptom al existentei nodulilor este durerea de sân, după care apar congestia sânului şi secreţia mamară. Durerea de sân apărută înainte de menstruaţie sau la mijlocul ciclului nu este normală.
Termograful şi mamograful sunt două aparate care fac parte din aceeaşi generaţie, însă ele au roluri diferite. Statisticile arată că, în cazul aplicării concomitente a celor două metode, rata de supravieţuire a pacientelor cu neoplasm mamar creşte cu 61%. Prin efectuarea mamografiei se depistează poziţia anatomică a leziunii, iar prin efectuarea termografiei se urmăreşte evoluţia în timp şi comportamentul acesteia în urma tratamentului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU