6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAlegerea unei uşi de interior

Alegerea unei uşi de interior

Dacă porniţi în căutarea unei uşi de interior, trebuie să ştiţi că pe piaţa românească de profil se găsesc tipuri de uşi de provenienţă atât internă, cât şi externă. Site-ul www.ele.ro vă prezintă câteva avantaje, dar şi dezavantaje ale acestor uşi, analizând pe scurt tehnologia de fabricaţie, materialul, calitatea, rezistenţa şi nu în ultimul rând preţul, astfel încât dumneavoastră să faceţi alegerea potrivită în funcţie de necesităţi şi posibilităţi.

Uşa celulară furniruită. Are în interior hârtie celulară, ramă din MDF sau panel şi are feţe din MDF, acoperite cu furnir. Avantajul uşii celulare furniruite este de ordin estetic şi, dacă în construcţia acesteia ca structură de rezistenţă se foloseşte panelul este o uşă foarte solidă. Este uşoară, rezistentă la zgârieturi şi se poate retuşa dacă, din greşeală, este lovită. Preţul unei uşi furniruite este  mediu, dar rezultatul (după fabricare) este excepţional.
Uşa celulară MDF vopsit. Este o uşă care are în interior hârtie celulară, ramă din MDF sau panel şi feţe din MDF vopsite. Ca preţ, uşile din MDF vopsit sunt puţin mai scumpe decât cele furniruite, deoarece vopseaua se aplică în trei sau patru straturi (MDF-ul are puterea de absorbţie foarte mare). Pentru cei care preferă o uşă vopsită şi nu naturală, se poate spune că sunt cele mai rezistente, cu menţiunea ca tocul şi rama uşii să fie realizate din lemn sau panel. Ca întreţinere, această uşă este pretenţioasă deoarece trebuie avut grijă să nu fie lovită, retuşarea fiind greu de realizat, aceasta făcându-se doar de persoane calificate.
Uşa celulară profilată HDF vopsită. Este o uşă cu interior de hârtie celulară, ramă din MDF sau panel, având feţe profilate din HDF vopsit. Uşile din HDF vopsit sunt uşi provenite, ca şi model, din America. Se vopsesc în general în alb, gri, maro. Ca şi preţ, uşile din HDF vopsite sunt uşor mai mici decât cele furniruite. Pentru cine preferă o uşă vopsită, plină, cu model imprimat, se recomandă ca tocul şi rama uşii să fie realizate din lemn sau panel. Este mai rezistentă la zgârieturi decât uşa din MDF, dar se retuşează la fel de greu.
Uşa din tăblii. Este plină (lemn masiv, panel), cu model realizat din tăblii (plăci din lemn). Dacă uşa este executată din tăblii de panel, acestora li se va aplica un strat de furnir şi vor arăta foarte bine. Ca preţ se situează în partea superioară. Este o uşă fiabilă şi rezistentă, uşor de întreţinut.
Uşa din lemn masiv. Este o uşă plină, din lemn de diferite esenţe. Se prelucrează manual sau pe maşini cu comandă numerică şi se poate realiza cu diferite modele. Este o uşă care necesită material de calitate (tei, stejar, exclus brad) care trebuie să fie uscat foarte bine. În caz contrar, există riscul ca materialul să lucreze în timp şi uşa să nu se mai închidă. Preţul este cel mai ridicat, datorită procesului tehnologic de uscare a lemnului care poate dura aproape un an. Primul semn că uşa nu este bine uscată este culoarea uşor verzuie (crudă). Atenţie mare la achiziţionarea acestui tip de uşă.
Uşa din lemn stratificat furniruit. Este o uşă plină, din panel, peste care se aplică un strat de furnir. Se prelucrează pe maşini cu comandă numerică şi se pot realiza în diferite modele. Pe materialul de bază se aplică furnir.
Preţul este mai ridicat faţă de uşa celulară furniruită, dar nu aşa de mare precum uşa din lemn masiv sau cea din tăblii. Este fiabilă şi rezistentă datorită proprietăţilor materialului din care este realizată. În general, este folosită ca uşă de intrare, deoarece este solidă, având o greutate destul de mare.
Uşa cu folie PVC. Are în interior hârtie celulară, ramă din MDF, având feţe din MDF acoperite cu folie autocolant din PVC.
Este o uşă slabă din punct de vedere calitativ şi al rezistenţei, deşi din punct de vedere estetic, de multe ori, arată destul de bine. Uşile cu folie PVC sunt cele mai ieftine. Inconvenientul major este acela că, o dată zgâriată, această uşă nu se mai poate retuşa.
Uşa din cristal securizat. Este o uşă foarte estetică, realizată cu o tehnologie care încă nu a pătruns în ţara noastră. Este o uşă bună din punct de vedere al rezistenţei şi al calităţii cu o varietate de modele şi dimensiuni. Din păcate, preţul este foarte ridicat, ajungând şi la 10.000 de euro.
Atenţie la preţurile de pe raft! Foarte mulţi comercianţi, în general, afişează doar preţul pentru foaia de uşă, la acesta adăugându-se ulterior celelalte elemente şi accesorii (toc, pervaz, mânere, geam…) care de multe ori dublează preţul uşii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS