10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinNeptun - nestemata comunistă

Neptun – nestemata comunistă

Şi-a câştigat faima înainte de ’89, prin amplasarea în zonă a vilei lui Ceauşescu, dar şi a alimentarelor ghiftuite cu bunătăţi. Astăzi, staţiunea Neptun este considerată un simbol al litoralului românesc şi se situează pe locul doi în topul preferinţelor, dar şi al serviciilor oferite turiştilor.

70 de kilometri de litoral românesc aşteaptă, în fiecare vară, mii de turişti. Încă de acum un secol, aceasta a fost una dintre cele mai atractive zone din ţară atât pentru tinerii care adorau vacanţele la malul mării, cât şi pentru nenumăratele persoane care veneau aici, în urma indicaţiilor medicale, să urmeze tratamente balneare. Un lucru important pentru iubitorii aerului marin: salinitatea Mării Negre este redusă la jumătate faţă de aceea a altor mări de pe glob, fapt care a atras turişti şi din alte ţări.
Primele stabilimente balneare de pe litoral au apărut la începutul anului 1900. În timp, „bătrânelor“ staţiuni Mangalia, Eforie Nord, Eforie Sud şi Mamaia li s-a adăugat un şirag de alte orăşele, destinate vacanţelor estivale. Ele au luat denumiri inspirate din mitologia antică – Olimp şi Neptun, Jupiter, Venus, Aurora, Saturn – şi au încercat să atragă, cu fiecare vară, tot mai mulţi turişti.
Din păcate, sistemul comunist şi-a pus puternic amprenta asupra acestei zone: de la arhitectura sărăcăcioasă şi modestă a localităţilor, la vilele şi hotelurile lipsite de confort, staţiunile de pe litoralul românesc se zbat de ani de zile între o primă privatizare de bâlci, cu servicii mizere, preţuri exagerate şi construcţii de prost-gust, şi o încercare timidă de a-i ajunge măcar pe vecinii noştri bulgari.

Vila Ceauşescu şi pilele la OJT

Astăzi, doar câteva staţiuni sunt considerate la un nivel apropiat de cel al turismului european. Ici-colo, au fost ridicate hoteluri tot mai confortabile, parcuri acvatice de distracţii şi cluburi all-inclusive, restaurante cu specific şi ambarcaţiuni de toate felurile – de la iahturi la catamarane şi sky-jet-uri, terenuri de sport şi piscine, cluburi pentru spectacole şi muzică, băuturi şi mâncăruri sofisticate.
Staţiunea balneoclimaterică Neptun se numără printre locurile, să zicem, cu ştaif de pe litoral. Deşi Mamaia este considerată astăzi staţiunea „nambăr oan“, înainte de ’89, acest loc era ocupat de Neptun. Unul dintre motive îl reprezenta, fără îndoială, vila de vacanţă a familiei Ceauşescu, aflată în staţiune, amănunt care a condus la ridicarea unor hoteluri destul de cochete pentru acea perioadă, a unui parc de distracţii şi a multor magazine „alimentare“, ba chiar şi a unui „shop“ – toate ticsite cu bunătăţi care nu se găseau în restul litoralului sau în ţară. Considerată un loc unde îşi petreceau concediile românii cu obraz subţire sau cu pile la OJT, staţiunea Neptun şi-a păstrat renumele până astăzi. Alături de Mamaia, aceasta este staţiunea în care se înghesuie în fiecare vară cele mai luxoase maşini ale miilor de turişti români sau străini veniţi aici în vacanţă. Este unul dintre simbolurile de primă clasă ale turismului românesc, având locuri de cazare în hoteluri de una-patru stele, vile şi campinguri.

Posibilităţi de cazare

Iată câteva oferte de sejur în această staţiune, în perioada estivală 2007.
Hotel Doina 3*
Hotelul este situat la 300 m de plajă. Dispune de camere duble, complet renovate în 2004, dotate cu televizor, frigider şi grup sanitar propriu. Turiştii beneficiază de câteva facilităţi: bar, bază de tratament, piscină, restaurant.
Copiii de până la şapte ani beneficiază de gratuitate; pentru cei până la 14 ani, se achită doar 50% din tariful unui loc în camera dublă pentru patul suplimentar, iar pentru cel de-al doilea copil se plăteşte doar 25% pentru patul suplimentar.
Pentru lunile iunie şi iulie, Hotel Doina oferă următoarele preţuri şi servicii: 523,25 lei, în perioada 1 iunie – 1 iulie, pentru un sejur de şase zile, de persoană, în camera dublă modernizată, cu micul dejun inclus. În prima jumătate a lunii iulie, preţul creşte până la 770,76 lei, ajungând până la sfârşitul lunii la suma de 933,37 lei (aceleaşi servicii incluse).
Hotel Dacia – Neptun 2*
Hotelul este amplasat la circa 100 m de plajă. Dispune de camere duble, dotate cu televizor, frigider, grup sanitar, balcon la etaj, iar turiştii pot beneficia de următoarele facilităţi: bar, parcare, restaurant. Pentru aceeaşi perioadă, iunie-iulie, preţurile variază de la 390,00 de lei la 565,80 lei, pentru un sejur de şase zile, de persoană, în cameră dublă standard.
Ofertele prezentate sunt valabile la agenţia MAPAMOND, Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS