14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCreaţii din suflet pentru craioveni

Creaţii din suflet pentru craioveni

A început prin a crea rochii pentru păpuşi. Mai târziu le-a înlocuit cu personaje reale, ajungând în scurt timp să fie designerul lor preferat.

„Dumnezeu mi-a dat şansa şi norocul să fac ce-mi place“, mărturiseşte designerul Mihaela Iacob, cea care a ajuns în scurt timp în inimile oltenilor care îi îmbracă piesele de vestimentaţie. Meticulozitatea este atuul ei, cel care face casă bună cu pasiunea şi dragostea pentru frumos. În ziua întâlnirii noastre, am găsit-o pe Mihaela Iacob în atelierul său. Aplecată asupra unei schiţe. Cu un creion în mână şi o foaie de hârtie în faţă. O clientă îi adusese o pereche de sandale. Îşi dorea o piesă care să se asorteze cu încălţămintea sa, aşa că designerul a început să deseneze viitoarea toaletă. O rochiţă special creată, o piesă unicat, aşa cum se întâmplă deseori cu hainele care iau naştere din mâinile creatoarei şi a echipei sale. Fiecare piesă are importanţa şi locul ei în sufletul designerului, ceea ce face ca fiecare despărţire să fie dureroasă. Şi atunci, când ea nu-i dă pace, Mihaela Iacob păstrează piesa originală. „E ceva din sufletul meu. Nu pot renunţa la ele“. Aşa s-a întâmplat şi cu rochia aceea de mireasă, piesa de rezistenţă a colecţiei toamnă – iarnă 2006. O rochie nonconformistă, roşie, cu aplicaţii manuale. După ce a creat-o, şi-a jurat că nu se va despărţi niciodată de ea. Şi aşa a făcut. Şi astăzi rochia tronează la loc de cinste în atelierul designerului. Acolo, aproape de sufletul său.

O întoarcere în timp

Şi dacă astăzi lucrează cu cele mai sofisticate materiale aduse de peste mări şi ţări, satin, organza, mătase naturală, voal, tul, tafta, mai ieri îşi tăia propriile haine pentru a croi ceva deosebit pentru păpuşile sale, prietene de joacă. Aşa şi-a deprins primele tehnici. Mai târizu a început să lucreze pentru ea şi colegele de liceu. „Îmi ajustam deseori hainele pentru că eram filiformă. Nimic nu mi se potrivea. Am fost nevoită să-mi concep propriile ţinute. Apoi am lucrat şi pentru colegele de liceu. Tot în acei ani mi-am desăvârşit şi tehnicile de croit. Dacă până atunci cream din instinct, am învăţat mai apoi să mă folosesc de tipar“. A urmat o pauză destul de scurtă, căci în viaţa Mihaelei Iacob a apărut Ayana, cea care avea să devină peste ani imaginea casei de modă a Mihaelei Iacob. Între schimbat scutece şi orele de joacă cu fetiţa, designerul de astăzi a lucrat acasă. Au venit şi primii clienţi serioşi. „A fost suficient să lucrez pentru cineva, care a adus pe altcineva. Mi-a venit într-o zi ideea de a face mai mult, ştiam că pot. A urmat apoi un eveniment care avea să mă facă să iau o hotărâre. Ayana crescuse şi singura sa preocupare extraşcolară era modelingul. În urma unei prezentări, întrebând-o cum a fost, ea mi-a răspuns «E altă lume. Asta e viaţa mea». Atunci mi-am zis: «De ce să nu creez pentru ea? De ce să nu-mi poarte ea piesele de rezistenţă ale colecţiei?» Şi aşa a luat naştere casa de modă“, povesteşte designerul.

Ieşirea la rampă

Şi-a căutat o echipă, alături de care să-şi pună ideile în aplicare. Au urmat selecţii peste selecţii. În cele din urmă, echipa  s-a oprit la zece oameni, incluzându-se aici atât hair-stylistul, make-up artistul, coregraful fetelor care aveau să prezinte colecţiile purtând semnătura Mihaelei Iacob, cât şi regizorul.  Au lucrat umăr lângă umăr şi au reuşit să-şi prezinte prima colecţie, pe 28 aprilie 2006, structurată pe trei secţiuni: haine de discotecă, haine de zi, ţinute de seară. Florile, decupajele, broderiile manuale au devenit amprenta creatorului, regăsindu-se de-a lungul celorlalte colecţii care i-au urmat. S-au născut piese unice, care au cucerit, transformând-o pe Mihaela Iacob în designerul preferat al oltenilor, şi nu numai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS