12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCele mai mari mall-uri din lume

Cele mai mari mall-uri din lume

În România există câteva mall-uri de care suntem mândri, dar acestea nici măcar nu intră la socoteală când vine vorba să le comparăm cu alte centre comerciale de acelaşi tip din lume.

Opt dintre cele mai mari zece mall-uri din lume sunt în Asia şi mai mult de jumătate dintre acestea au fost construite numai în ultimii trei ani. Potrivit datelor statistice puse la dispoziţie de o universitate americană ce colectează informaţii de la companiile ce gestionează activitatea centrelor comerciale, din 2004 şi până în prezent, în China şi Malaiezia au fost amenajate peste trei milioane de metri pătraţi de spaţii destinate exclusiv cumpărăturilor. 
Suprafaţa celor mai mari mall-uri din Africa de Sud, cuprinsă între 100.000 şi 130.000 de metri pătraţi, păleşte în comparaţie cu alte centre comerciale, având în vedere că mall-ul cel mai mare din lume are aproape 660.000 de metri pătraţi. Printre megamall-urile sud-africane se numără Canal Walk din Cape Town, Gateway din Umhlanga, centrele comerciale Menlyn din Pretoria şi din Sandton City, dar şi magazinul Eastgate din Johannesburg, însă nu se pot face comparaţii clare între acestea şi complexurile comerciale internaţionale, care includ „dotări“ precum parcuri tematice şi parcuri de distracţie cu montagne-russe, plaje artificiale sau chiar patinoare.

Ierarhia complexurilor comerciale

Iată care sunt cele mai mari mall-uri din lume, potrivit unui top realizat de site-ul Forbes.com.
Pe primul loc se situează South China Mall, din oraşul chinezesc Dongguan. Centrul comercial a fost inaugurat în 2005, are o suprafaţă totală de peste 659.000 de metri pătraţi, iar zonele de agrement includ, printre altele, câteva parcuri tematice, mori de vânt, dar şi o copie a Arcului de Triumf.
Locul al doilea este ocupat de Golden Resources Shopping Mall din Beijing, China, un mall cu cinci etaje şi peste 1.000 de magazine, care a fost deschis anul trecut. Suprafaţa totală este de 558.000 de metri pătraţi.
Al treilea mall ca mărime din lume se află tot în Asia, mai precis, în oraşul Pasay City din Filipine. Se numeşte SM Mall of Asia şi găzduieşte primul cinematograf IMAX din Filipine, dar şi o piscină olimpică. A fost inaugurat în 2006 şi are o suprafaţă de 390.180 de metri pătraţi.
Pe locul patru se situează West Edmonton Mall din Edmonton, Alberta, Canada: este cel mai mare din America de Nord, iar zonele sale de amuzament includ printre altele un patinoar şi un parc acvatic. Cuprinde 800 de magazine şi are puţin peste 350.000 de metri pătraţi.
Urmează SM Megamall, situat în Mandaluyong City, Filipine. Acest mall a fost deschis în 1991, are o suprafaţă de peste 334.000 de metri pătraţi, iar între două reprize de cumpărături, vizitatorii pot juca bowling sau pot patina.
Locul şase este ocupat de centrul comercial Berjaya Times Square din Kuala Lumpur, Malaiezia, care este „completat“ cu un hotel şi o clădire pentru conferinţe. Mall-ul a fost deschis în 2005, cuprinde peste 1.000 de magazine, iar printre atracţiile sale se numără un montagne russe uriaş, un parc tematic şi un patinoar.
Pe locurile şapte şi opt se situează două mall-uri din China. Primul este Beijing Mall, din Beijing, cu o suprafaţă de 315.000 de metri pătraţi, o plajă artificială şi o parcare cu o capacitate de 8.000 de locuri, iar celălalt este Zhengjia Plaza din oraşul Guangzhou, cu o suprafaţă de 280.000 de metri pătraţi.
Pe locul nouă se situează SM City North Edsa din Quezon City, Filipine, un centru comercial cu cinci etaje, deschis în 1985 şi care cuprinde 100 de magazine şi restaurante întinse pe o suprafaţă de 278.700 de metri pătraţi.
Locul zece este ocupat de un „veteran“, centrul comercial King of Prussia Mall din Philadelphia, Statele Unite. Acest mall a fost construit la începutul anilor 1960, are în jur de 400 de magazine şi destul de puţine locuri de distracţie şi parcuri tematice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS