24.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinIgiena urechilor, cu simţ de răspundere

Igiena urechilor, cu simţ de răspundere

Din ce în ce mai multe persoane au înţeles importanţa igienei bucale, nazale şi utilizării unui spray nazal. În acest caz, de ce ar persevera în obiceiuri periculoase pentru igiena urechilor? Urechile au nevoie de îngrijire, siguranţă, însă pentru acest lucru trebuie să vă schimbaţi obiceiurile. Este necesar să vă puneţi problema igienei urechilor. Cerumenul este foarte important şi de el trebuie să vă ocupaţi cu regularitate. Însă cum s-o faceţi? Vă învaţă site-ul www.ele.ro.

 

Două idei sunt important de reţinut:

• nu trebuie să introduceţi niciodată corpuri străine în urechi;

• cerumenul are nevoie să fie respectat.

Cu alte cuvinte, urechile au nevoie de blândeţe.

Cerumenul, popular denumit „ceara urechilor“, reprezintă un ansamblu de secreţii ale glandelor din conductul auditiv. Este o substanţă a cărei cantitate şi consistenţă sunt specifice fiecărui individ.

Rolul său este foarte important:

• Curăţă conductul auditiv, fixând impurităţile (praf, nisip, murdărie), apoi, datorită mişcării sale, le antrenează spre exterior cu viteza creşterii unghiei.

• Este un lubrifiant care protejează împotriva uscăciunii şi iritaţiei mucoasei. Este antibacterian şi antifungic.

• Cerumenul este, deci, indispensabil unei bune funcţionări a urechilor şi e necesar să fie respectat şi protejat. Nu trebuie să vă încăpăţânaţi să-l îndepărtaţi cu orice preţ.

Orice corp străin introdus în conductul auditiv reprezintă un potenţial pericol:

• Poate împinge cerumenul la baza canalului auditiv şi deci există riscul formării dopurilor de ceară (obstrucţie).

• Poate perfora timpanul.

• Bumbacul se poate detaşa de beţişor şi rămâne în ureche.

Cabinetele medicilor sunt vizitate în mod regulat de către pacienţi care suferă în urma utilizării unui beţişor de ureche. Ele trebuie folosite doar pentru curăţarea pavilionului şi a deschiderii conductului auditiv şi… pentru machiaj.

Teama de a folosi soluţii de curăţat urechile sau folosirea incorectă a beţişoarelor de urechi poate duce la apariţia unor infecţii sau a dopurilor de ceară, care, la rândul lor, au următoarele consecinţe asupra urechii: eczeme, micoze, diminuarea auzului, ameţeli, dureri.

Dacă dopul de ceară este deja format, nu trebuie să vă trataţi singuri; este necesar să cereţi sfatul medicului!

Toate acestea fiind spuse, este clar că şi conductul auditiv are nevoie de noi obiceiuri. Pentru a menţine curate urechile, cel mai indicat este să se utilizeze un spray auricular de două – trei ori pe săptămână. Deşi este un gest nou, neobişnuit pentru urechi datorită micilor pocnituri care acompaniază utilizarea lui în momentul difuziei picăturilor fine, perioada de acomodare este scurtă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS