17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCriogenia, tratament la rece

Criogenia, tratament la rece

O veche vorbă românească spune „cui pe cui se scoate“. Nimic mai adevărat, dar nu se aplică în orice domeniu. Înainte de a apărea terapia care poartă numele de „criogenie“, bunicii noştri învăţaseră ceva de la înaintaşii lor: cum să folosească frigul şi gheaţa în ajutorul lor. Ştiau că o compresă cu apă rece, pe frunte, îi scapă de migrenă. Sau că degerăturile se ameliorează dacă pun rece, şi nu cald, pe zonele dureroase. Site-ul www.121.ro vă spune totul despre terapia la rece.

 

Controlul durerii. Fără a ţine locul unui sfat profesionist din partea personalului medical specializat, e bine să ştiţi că tratamentele cu gheaţă sunt un remediu de urgenţă foarte la îndemână. Terapia cu gheaţă s-a dovedit sigură şi efectivă, având un rol important atât în reducerea umflăturilor şi a durerii, cât şi în scăderea intensităţii spasmelor musculare. Are principalul avantaj că o puteţi aplica singur. Dacă vreţi să-şi facă efectul, e bine să aplicaţi terapia cu gheaţă în primele 48 de ore de la apariţia loviturii, la un interval de 15 – 20 de minute. Orice exces va dăuna ţesuturilor superioare ale epidermei.

Masajul cu gheaţă. Cu câţiva ani în urmă, pe piaţa de profil a apărut o nouă formă de reducere a durerii. Masajul cu gheaţă a început să fie recomandat pacienţilor care sufereau de dureri de spate, în general produse de întinderi musculare. Dacă vreţi să ştiţi la care dintre problemele musculare este potrivit masajul cu gheaţă, atunci luaţi aminte. Dacă aţi făcut o mişcare bruscă, în urma căreia aţi rămas cu spatele sau gâtul înţepenit, dacă v-aţi scrântit o gleznă, dacă aţi ridicat un obiect greu şi vi s-a înţepenit spatele sau dacă aţi suferit o lovitură în timpul unui antrenament sportiv, atunci puteţi apela la acest tip de masaj. Funcţionează amorţind ţesutul, având, deci, efect de anestezic local; în paralel, încetineşte impulsurile nervoase în zonă, întrerupând spasmul dureros.

Împotriva migrenei. Una dintre afecţiunile cele mai comune, mai ales la femei, migrena, cu şanse de tratament extrem de reduse, datorită faptului că studiile nu au putut dovedi exact cauzele ei, şi-a găsit şi ea remediu în folosirea gheţii. Compresele reci erau folosite oricum, instinctiv, de pacienţii suferinzi de migrena cronică, pentru că aceştia observaseră o reducere a nivelului durerii. Acum, însă, studiile au demonstrat că terapia „rece“ chiar ajută. S-au folosit comprese reci cu gel, ţinute la nivelul frunţii timp de 25 de minute.

Nivelul de rezistenţă la acest tip de tratament depinde de gradul de durere în cazul migrenei, de apariţia sau lipsa unor simptome adiacente, de fotofobie sau alte manifestări neplăcute, caracteristice acestei afecţiuni. Atenţie, însă, compresele cu gheaţă nu pot fi folosite împotriva migrenei dacă pacientul suferă de sinuzită sau alte afecţiuni pentru care temperaturile scăzute sunt contraindicate.

Băile de gheaţă. Conform tradiţiei româneşti, de Bobotează, pe 6 ianuarie, crucea aruncată de către preoţi în apele îngheţate ale râurilor este scoasă din nou pe ţărm de un tânăr (sau mai bătrân) viteaz. Ei bine, probabil mulţi dintre dumneavoastră vă întrebaţi cum de rezistă la acest tratament extrem credinciosul temerar.

În medicină chiar se folosesc băile la temperaturi scăzute, pentru a reduce febra, în cazul anumitor afecţiuni.

Alt scop al acestor imersiuni la temperaturi scăzute este de a îmbunătăţi circulaţia sângelui în ţesuturi şi în organe; aşadar, de Bobotează, tinerii curajoşi au şi un beneficiu de sănătate, în afara celui religios.

Sfaturi pentru aplicarea gheţii

• Nu puneţi gheaţa direct pe piele, protejaţi cuburile cu o pungă de plastic şi înveliţi-le apoi într-un prosop.

• Nu ţineţi gheaţa pe acelaşi loc mai mult de 15 sau 20 de minute.

• Nu folosiţi compresele cu gheaţă dacă dumneavoastră, sau cel care are durerea, suferiţi de artrită reumatoidă sau de sindromul Raynaud.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS