17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinNapoli - oraşul contradicţiilor

Napoli – oraşul contradicţiilor

Mulţi au auzit probabil expresia „Vedi Napoli e poi mori“ (Vezi Napoli şi apoi poţi muri) şi s-au întrebat cu siguranţă ce are atât de special acest oraş.
Napoli este un oraş frumos care trăieşte din mii şi mii de contradicţii. Colţuri minunate cu
panorame paradisiace se învecinează cu zone în care sărăcia şi mizeria sunt la ele acasă.  Napoli este situat în regiunea Campania din provincia cu acelaşi nume. Zona cuprinsă între Piazza Garibaldi şi Via Toledo corespunde cu vechea Neapolis Romana şi constituie deci zona veche a oraşului. Străzile principale de aici sunt construite exact pe structura vechilor străzi romane. În centrul istoric se află Piazza del Gesu Nuovo, care este înconjurată de numeroase biserici. Nu departe este Domul, unde într-o capelă se află în păstrare recipientele ce conţin sângele lui San Gennaro, patronul oraşului.
Napoli este în mod particular cunoscut pentru castelele sale: Castel dell’Ovo, parte integrantă a Golfului, Castel Capuano construit de Guglielmo I, Castelul Maschio Angioino sau „Castel Nuovo“, cum mai este numit, sunt câteva dintre castelele ce atrag atenţia turiştilor.  În Napoli se află aproximativ 400 de biserici, una mai frumoasă decât cealaltă. Printre cele mai importante se numără „Il monastero di Santa Chiara“, „La chiesa del Gesu Nuovo“. Printre cele mai mari pieţe se numără Piazza del Plebiscito, unde au loc multe manifestaţii şi concerte de amploare. Altă piaţă îndrăgită de napoletani este Piazza Dante.
Vezuviul şi ruinele anticului oraş Pompei, precum şi croazierele către celebrele insule Capri şi Ischia reprezintă, de asemenea, câteva argumente în plus pentru organizarea unei vacanţe la Napoli.
Monumentele şi locurile de interes cultural sunt multe la număr. Pentru a cunoaşte însă adevărata faţă a oraşului trebuie să vă aventuraţi în cartierele obişnuite, acelea care nu sunt menţionate în ghidurile turistice. Trebuie să intraţi în magazilele sărăcăcioase, să beţi o cafea preparată aşa cum numai napoletanii ştiu să o facă, în picioare, dintr-o înghiţitură, în faţa tejghelei unui bar de mâna a doua, să vorbiţi cu localnicii sau să vă duceţi la un meci de fotbal în peluza în care se află suporterii napoletani.
Napoli, cu pizza cea mai bună din lume, cu spaghetele cu scoici, cu străduţele sale întortocheate, cu artiştii săi de stradă şi spectacolele cu marionete, cu muzica sa tradiţională, cu dialectul inconfundabil şi cu pofta de viaţă a localnicilor, este unul dintre oraşele ce au reprezentat o sursă de inspiraţie pentru mulţi artişti. „Plec. Nu voi uita niciodată Via Toledo şi nici toate celelalte cartiere din Napoli. Pentru ochii mei este, fără a exista loc de comparaţie, oraşul cel mai frumos din univers“, scria Stendhal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS