12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024

Murraya

Murraya este o plantă care poate fi ţinută şi în casă. Creşte sub forma unui arbust foarte ramificat, cu înălţimea de 50 – 60 cm, şi este o floare mai puţin cunoscută la noi. Această plantă se înrudeşte cu citricele.
Tulpina este lemnoasă şi albicioasă şi frunzele sunt mici, ovale şi lucioase, de un verde închis. Este una dintre plantele care nu necesită tăieri de corectare, pentru că se ramifică foarte mult, iar lăstarii sunt scurţi şi elegant arcuiţi.
Este o plantă care face flori mici, albe, cu un miros foarte plăcut, iar în urma florilor apar nişte bobiţe, care vor creşte cât o cireaşă amară. Fructele sunt la început verzi, apoi, treptat, se înroşesc şi, când devin puţin moi, se pot culege.
Din fiecare fruct se poate prinde o altă plantă de murraya şi se poate înmulţi pe toată perioada anului. Într-un ghivecel mic cu pământ umed tip turbă puneţi fructul foarte aproape de suprafaţă, deoarece dacă fructul are pământ mult deasupra, nu va mai răsări.
Pulverizaţi apă în fiecare zi, pentru a menţine pământul umed, şi în scurt timp veţi obţine un pui mic de murraya. Această plantă este decorativă în adevăratul sens al cuvântului, deoarece la un moment dat are şi boboci şi flori, fructe roşii şi verzi.
Când arbustrul devine matur, la înflorire formează şapte – zece buchete, unde se grupează multe floricele albe. Trebuie să mai ştiţi că nu-i place soarele, dar trebuie să-i asiguraţi lumina naturală, iar dacă îi schimbaţi frecvent locul şi curentul de aer îi vor cădea frunzele. Îi place umezeala, dar apa nu trebuie să stagneze în ghiveci şi vara este recomandat să pulverizaţi apă călduţă pe frunze.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS