12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinFilme interzise, dar memorabile

Filme interzise, dar memorabile

Prestigioasa revistă Empire a pus la punct un clasament cu cele mai frumoase momente din unele pelicule devenite legendare, care în Statele Unite erau destinate adulţilor.

Pentru a marca aşa cum se cuvine 18 ani de la lansare, revista cinematografică Empire a dat publicităţii un clasament în care apar cele mai reuşite şi cunoscute scene din filmele ce în Statele Unite au fost interzise minorilor sau care într-un fel sau altul au fost supuse unor diferite forme de cenzură. De menţionat că în multe cazuri, pe Bătrânul Continent, peliculele erau permise tuturor grupelor de vârstă. În clasament sunt prezente scene în care sângele curge şiroaie, iar teroarea e la ea acasă. Filmele luate în considerare sunt adevărate capodopere, precum „Alien“, al lui Ridley Scott, sau filme necunoscute publicului larg, dar foarte populare printre iubitorii de producţii horror, un exemplu fiind şi „The Omen“.

„Alien“ – pe primul loc

Pe primul loc în acest inedit clasament se situează o scenă clasică din filmul SF „Alien“, realizat în 1979. În imaginile cu pricina este prezentată naşterea creaturii extraterestre, care după ce a intrat în coprul uman şi s-a dezvoltat, provoacă adevărate explozii în pieptul actorului John Hurt, până la a-i spinteca total toracele pentru a ieşi din corp. Scena este de o cruzime apare, iar sângele ţâşneşte din toate părţile. Diabolicul Ridley Scott, pentru a face scena mai credibilă, nu şi-a informat actorii în legătură cu mecanismul prin intermediul căruia extraterestrul ieşea prin toracele lui John Hurt. Cum era şi normal, această situaţie a provocat teamă printre actori, iar prestaţia acestora a fost mai realistă.

Demoni şi groază în „The Omen“

Locul doi pe podium este deţinut de o altă scenă de referinţă, de data aceasta din pelicula „The Omen“, filmată în  1976, în regia lui Richard Donner, cu Gregory Peck şi Harvey Stephens în rolurile principale şi după care, recent, a fost realizat un remake. Filmul prezintă povestea unui bărbat care, pentru a nu-şi supăra soţia, schimbă fiul mort cu un orfan tocmai născut. Acesta nu este altcineva decât fiul Demonului, iar scena indicată de revista cinematografică este cea a decapitării unui fotograf. Pentru a conferi mai mult efect decapitării, scena este prezentată din mai multe unghiuri, în acest fel spectatorul având o imagine panoramică asupra acţiunii, mai ales că totul estre prezentat într-un ritm foarte lent.
Ultimul loc pe podium este deţinut de o scenă din pelicula „Un vârcolac american la Londra“ („An American Werewolf in London“), o comedie horror în regia lui John Landis, în care este prezentată celebra transformare a protagonistului în vârcolac.

Tom Cruise – la debut

Pe locul patru se află scena din legendarul film „Exorcistul“, un clasic din anii '70, în regia lui William Friendkin, considerat de mulţi critici ca fiind cea mai bună peliculă din toate timpurile. Scena cu pricina este cea în care o fetiţă de 12 ani, posedată de demon, se masturbează cu un crucifix. Ultima poziţie în Top 5 este ocupată de una dintre cele mai amuzante scene din „Risky Business“ – „Afaceri riscante“, comedia care în 1983 l-a lansat, pe atunci tânărul,  Tom Cruise. Filmul prezintă povestea unui tânăr care, în absenţa părinţilor, îşi transformă casa într-un loc pentru întâlniri intime între tinerii cu dare de mână şi fetele disponibile. În scena mai sus menţionată, tânărul Ralph are primul său contact sexual cu o prostituată care îi repetă de mai multe ori: „Are you ready for me… Ralph?“ („Eşti pregătit pentru mine, Ralph?“).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS