Abstinenţă la shopping

Autori


Mai mulţi americani din San Francisco au decis ca, timp de un an, să se abţină de la orice fel de cumpărături, pentru a sensibiliza astfel opinia publică la problema consumului responsabil.

 În cazul în care sunteţi bolnavi după cumpărături, nu puteţi rezista în faţa unui magazin, însă acum v-aţi decis să puneţi defintiv lacăt la portofel şi v-aţi promis solemn ca, de acum înainte, să nu mai cumpăraţi nimic, staţi liniştiţi. Nu sunteţi singuri.

Membrii unei asociaţii din San Francisco, numită The Compact, au demonstrat că se poate şi au reuşit ca timp de 365 de zile să nu cumpere absolut nimic nou (cu excepţia produselor legate de sănătate şi siguranţă). Nu vă gândiţi că americanii cu pricina erau cine ştie ce sărăntoci sau adepţii vreunei secte ciudate, cum ar fi Amish. Reprezentanţii acestei comunităţi trăiesc în mare parte în Pennsylvania şi chiar dacă toate cumpărăturile lor se limitează la strictul necesar, la urma urmei şi ei tot shopping fac. „Greviştii“ cu pricina fac parte din clasa de mijloc şi îşi pot permite să îşi cumpere cam tot ce îşi doresc.

Grevist din joacă

 John Perry, un specialist în IT, de 40 de ani, care lucrează în Silicon Valley, a explicat într-un interviu acordat Associated Press motivele care l-au determinat să ia această decizie. „Am început din joacă şi apoi lucrurile au devenit serioase. Trebuie să fim conştienţi de excesele culturii de consum şi de faptul că ne risipim resursele noastre financiare şi îi sărăcim pe oamenii de pe restul planetei“, a spus Perry. Alt membru The Compact a explicat că a rămas fidel promisiunii luate şi că a cedat doar în două ocazii: prima dată în timpul unei călătorii în Israel a trebuit să cumpere un ghid de călătorie şi asta pentru că toate exemplarele disponibile la bibliotecă nu erau actualizate şi a doua oară când termosul său s-a spart.


Supravieţuitor în epoca shoppingului impulsiv

Însă cum se poate oare să supravieţuim fără a cumpăra nimic nou. Nimic mai simplu. Revin la modă principiul „trocului“, reciclarea lucrurilor folosite sau donate, împrumutul, precum şi găsirea unui obiect potrivit la momentul potrivit, numit generic „Compact Karma“. Locurile preferate pentru adepţii „nonshopping“ sunt site-uri precum freecycle.org şi garbagescout.com, dar şi târgurile de vechituri sau tradiţionalele „yard sales“, organizate dincolo de Ocean, o dată cu sosirea sezonului cald, când americanii au încept să scoată din şifoniere lucrurile de care nu mai au nevoie şi le vând în propria ogradă pentru câţiva dolari. Dacă încă sunteţi convinşi că este imposibil să trăiţi aşa, membrii The Compact au decis să repete anual experienţa, pentru a demonstra tuturor cât de uşor este.Comenteaza acum

Un comentariu;

  1. whitelion said:

    chestia asta cu abstinenta la shopping nu cred ca are cum sa fie aplicata in romania zilelor noastre. se cumpara orice, oricum si oricand, fara o “selectie” prealabila a calitatii sau a pretului. asta pentru ca foarte multi bani negri si gri sunt inca prin buzunarele imbogatitilor si banii astia trebuie cheltuiti cumva. bani facuti usor, cu smecherii d-ale momentului. parerea mea

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 5 mai 2007

Actualitate

» Craiovenii zboară la mare
» Bisturiul Termoficării în bulevardul Titulescu
» Băncile ofertează într-un singur loc
» Sute de olteni vânduţi pe un hipermarket

Local

» De pe malul Dunării
» Sărbătoarea Salcâmului, amânată de referendum
» Groapa de gunoi a satului miroase a lux
» Comorile de la Hinova
» Taximetrie la negru
» Ministrul Nagy, urmărit penal
» TVR, fără preşedinte
» Accident grav lângă Pieleşti
» Ţăranii nu mai fac răscoală, ci miting
» Reacţii on-line
» Gust, din lider al studenţilor, director la stat
» 159 de secţii în străinătate pentru referendum
» Americanii le bat obrazul politicienilor români
» Azi voluntar, mâine parlamentar
» Îmbulzeală după minivacanţă la biroul de internări
» 80.000 de copii cresc departe de părinţi
» Andreea-Gabriela a ajuns într-un centru de primire
» Elevii de-a VII-a, primul examen din viaţă

Dolj

» 17 secţii de votare, fără legături telefonice

Sport

» Arsenal Motru, neprogramată
» Meci greu cu Arad
» România, locul şapte
» Oltchim a spulberat CSM Deva
» E mai greu cu românii decât cu olandezii
» Sevilla şi Espanyol vor juca finala
» Există încă speranţe
» Niţulescu crede că oltenii vor câştiga
» Vasilache, agresat de fanii craioveni
» Cioroianu vrea mai sus
» Prietenie alb-albastră
» Stăpânii Olteniei

Bani & Afaceri

» Creditele noi le bat pe cele vechi
» Comercianţii craioveni nu aplică taxa verde
» Risc mare, CASCO mai scump

Magazin

» Horoscop
» Scurte stiri
» Abstinenţă la shopping
» Echipamente pentru o vacanţă de vis
» Fereşte-te de radar!
» Apariţie editorială
» ÎNTRERUPERI PROGRAMATE
» Utile Craiova
» O nouă relaţie după căsătorie
» Bancul zilei

Opinii

» Gică sau Ovidiu?
» Trompete vii, trompete moarte

Top