10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAbstinenţă la shopping

Abstinenţă la shopping

Mai mulţi americani din San Francisco au decis ca, timp de un an, să se abţină de la orice fel de cumpărături, pentru a sensibiliza astfel opinia publică la problema consumului responsabil.

 În cazul în care sunteţi bolnavi după cumpărături, nu puteţi rezista în faţa unui magazin, însă acum v-aţi decis să puneţi defintiv lacăt la portofel şi v-aţi promis solemn ca, de acum înainte, să nu mai cumpăraţi nimic, staţi liniştiţi. Nu sunteţi singuri.
Membrii unei asociaţii din San Francisco, numită The Compact, au demonstrat că se poate şi au reuşit ca timp de 365 de zile să nu cumpere absolut nimic nou (cu excepţia produselor legate de sănătate şi siguranţă). Nu vă gândiţi că americanii cu pricina erau cine ştie ce sărăntoci sau adepţii vreunei secte ciudate, cum ar fi Amish. Reprezentanţii acestei comunităţi trăiesc în mare parte în Pennsylvania şi chiar dacă toate cumpărăturile lor se limitează la strictul necesar, la urma urmei şi ei tot shopping fac. „Greviştii“ cu pricina fac parte din clasa de mijloc şi îşi pot permite să îşi cumpere cam tot ce îşi doresc.

Grevist din joacă

 John Perry, un specialist în IT, de 40 de ani, care lucrează în Silicon Valley, a explicat într-un interviu acordat Associated Press motivele care l-au determinat să ia această decizie. „Am început din joacă şi apoi lucrurile au devenit serioase. Trebuie să fim conştienţi de excesele culturii de consum şi de faptul că ne risipim resursele noastre financiare şi îi sărăcim pe oamenii de pe restul planetei“, a spus Perry. Alt membru The Compact a explicat că a rămas fidel promisiunii luate şi că a cedat doar în două ocazii: prima dată în timpul unei călătorii în Israel a trebuit să cumpere un ghid de călătorie şi asta pentru că toate exemplarele disponibile la bibliotecă nu erau actualizate şi a doua oară când termosul său s-a spart.

Supravieţuitor în epoca shoppingului impulsiv

Însă cum se poate oare să supravieţuim fără a cumpăra nimic nou. Nimic mai simplu. Revin la modă principiul „trocului“, reciclarea lucrurilor folosite sau donate, împrumutul, precum şi găsirea unui obiect potrivit la momentul potrivit, numit generic „Compact Karma“. Locurile preferate pentru adepţii „nonshopping“ sunt site-uri precum freecycle.org şi garbagescout.com, dar şi târgurile de vechituri sau tradiţionalele „yard sales“, organizate dincolo de Ocean, o dată cu sosirea sezonului cald, când americanii au încept să scoată din şifoniere lucrurile de care nu mai au nevoie şi le vând în propria ogradă pentru câţiva dolari. Dacă încă sunteţi convinşi că este imposibil să trăiţi aşa, membrii The Compact au decis să repete anual experienţa, pentru a demonstra tuturor cât de uşor este.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU