10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinSulcorebutia rauschii, un cactus delicat

Sulcorebutia rauschii, un cactus delicat

Sulcorebutia rauschii este o specie de cactus foarte mic, rareori solitar în mediul său natural, unde se întâlneşte, în general, în grupuri.

 Tulpina este individuală, înaltă de doi-patru centimetri şi având trei-cinci centimetri în diametru; este acoperită de protuberanţe plate, de aproximativ 5 mm diametru, care variază între verde închis şi violet. La plantele mai bătrâne, există până la 16 protuberanţe aranjate în spirală până în vârf.
Există între 9 şi 11 spini negri, radiali, lungi de 1 – 2 mm, îndreptaţi pe diagonală sau în jos, aproape lipiţi de protuberanţe; spinii seamănă cu oasele de peşte. Rădăcinile au formă conică.
Florile sunt lungi de 2 – 5 cm şi late de 3,5 – 5 cm, iar tubul este verde – gălbui.
Acest cactus înfloreşte primăvara târziu. Fructul este de culoare maro – roşiatică, având 4 – 5 mm lăţime.

Îngrijire şi cultivare

Sulcorebutia rauschii iubeşte pământul foarte permeabil, grunjos, mineral, precum şi să fie ţinut într-un mediu foarte uscat pe perioada de iarnă, pentru că este foarte sensibil la excesul de umezeală. Acest cactus este delicat şi aspectuos. Pentru a preveni putrezirea, este recomandat să încercuiţi baza tulpinii şi începutul rădăcinilor cu pietre sau nisip cu bobul foarte mare – asta ajută la scurgerea mai rapidă a apei şi la o bună circulaţie a aerului.
Pentru că are rădăcini foarte sensibile, Sulcorebutia rauschii este un cactus de cele mai multe ori cultivat ca grefă pe alte specii de cactuşi. Cei grefaţi pe Opuntia humifusa (compressa) sunt uşor de întreţinut şi destul de rezistenţi la frig (-5, -10 grade Celsius).

Udarea

Cactusul se udă moderat în sezonul de dezvoltare şi se menţine uscat în perioada de repaus de peste iarnă (o cameră cu temperaturi între 0-10 grade Celsius). Acest repaus este absolut necesar pentru a înflori, dar şi pentru a avea un cactus sănătos. Fără acest tratament „rece“, cactusul Sulcorebutia rauschii nu face deloc boboci.
Sulcorebutia rauschii trebuie expus la soare. Aşezaţi-l într-o zonă cu umbră parţială numai vara, când soarele este dogoritor. Sulcorebutia rauschii se înmulţeşte prin seminţe, butaşi sau marcotaj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU