20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinBulmastif, un câine protector

Bulmastif, un câine protector

Bulmastiful este un câine de lucru în SUA şi Marea Britanie, însă în Australia este clasificat drept câine utilitar. Au fost folosiţi iniţial pentru pază, iar în prezent sunt animale de companie.

Bulmastiful a fost iniţial numit câinele de noapte al paznicului de vânătoare întrucât era folosit la prinsul braconierilor. Rasa a fost creată la sfârşitul anilor 1800. Când nevoia de câini pentru paznicii de vânătoare a scăzut, au fost folosiţi în activităţi sportive: o persoană fugea şi se ascundea în tufişuri şi după puţin timp era eliberat un Bulmastif cu botniţă, pentru a o găsi. Nu era antrenat să sfâşie şi să ucidă, ci să îşi biruie ţinta. Toate înregistrările arată că nici un câine nu a pierdut o astfel de competiţie.
Asociaţia chinologică britanică a recunoscut pentru prima dată rasa în anul 1925.

Caracteristici

Bulmastiful poate fi recalcitrant, fiind nevoie de fermitate în perioada în care acesta este mic. Poate fi, de asemenea, destul de încăpăţânat şi de violent la maturitate.
Bulmastiful are un cap mare şi pătrat. Are botul scurt, cu nas lat şi nări largi. Gura este nivelată, ieşirea uşor proeminentă a acesteia fiind permisă. Ochii sunt negri sau căprui şi de mărime medie. Urechile sunt mici, în formă de V, fiind mai închise la culoare decât corpul. Gâtul este foarte dens şi musculos, fiind aproape egal cu circumferinţa craniului. Pieptul este larg deschis şi adânc, umerii sunt musculoşi şi puternici. Linia spatelui este la acelaşi nivel cu un posterior scurt şi drept. Labele sunt bine arcuite, cu perniţe rotunde. Coada este purtată drept sau curbată. Culoarea acestui câine este cafenie, roşie sau dungată, pe un fond cenuşiu. Puţin alb este permis numai pe piept. Botul trebuie să fie negru.

Caracter şi temperament

Bulmastiful are nevoie de 40-60 de minute pe zi de antrenament. Acest câine nu va dori plimbări lungi sau multe exerciţii libere până când nu are cel puţin vârsta de un an. Prea multe exerciţii la o vârstă fragedă pot cauza probleme la nivelul articulaţiilor sau al oaselor. Are nevoie de doar câteva plimbări pe zi. Bulmastiful este un câine care îşi protejează stăpânul, fiind un adevărat paznic al acestuia. Deşi nu prea latră, el poate fi agresiv dacă observă un pericol. Este ataşat de copii şi se înţelege bine cu alte animale. Trebuie să fie socializaţi de mici. Vor accepta străinii numai dacă le sunt prezentaţi de cineva în care au încredere. Intruşii vor fi repede opriţi. Bulmastiful nu este o rasă recomandată cuiva lipsit de experienţă în crescut câini din cauza încăpăţânării şi naturii sale superprotectoare.

Îngrijire

Bulmastiful are blana scurtă, linsă, care trebuie periată o dată la două săptămâni. Nu trebuie tuns, ci doar periată blana cu o mănuşă. Bulmastiful năpârleşte foarte puţin.
Poate solicita destul de multă hrană. Ca rasă, este cunoscut faptul că are preferinţe alimentare. În stadiul de adult, va fi hrănit de două ori pe zi. Aceşti câini trăiesc în jur de zece ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS