16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Shopping la vecini

Budapesta nu mai este de mult doar capitala unei foste ţări comuniste. Acum, frumosul oraş de pe Dunăre a revenit la statutul de „Mecca a shoppingului“, titulatură ce i se potrivea de minune în anii '30.

Budapesta era unul dintre cele mai prospere oraşe din Europa, însă, o dată cu venirea comunismului la putere, maghiarii, ca şi alţi europeni, au învăţat să renunţe la luxul vieţii. Astăzi, însă, în capitala ungară sunt la modă două tendinţe: „big is beautiful“ (ce e mare e frumos) şi „small is beautiful“ (ce e mic e frumos). Altfel spus, au fost construite mari centre comerciale, care au transformat obiceiurile în materie de shopping ale ungurilor. Dintre acestea, cel mai mare şi,  cu siguranţă, cel mai interesant din punct de vedere arhitectonic este  WestEnd Shopping Center, situat în centrul oraşului, lângă piaţa Nyugati. În acelaşi timp, au apărut, pentru unii mult prea repede, şi magazinele exclusiviste, care oferă servicii de lux şi din care clienţii pot cumpăra cam tot ce îşi doresc, de la materiale de construcţii, rame, brânzeturi, la tabac de pipă, cărţi din epoca lui Newton, manuscrise ale lui Wagner sau ceasuri de buzunar antice. Pieţele acoperite şi târgul de vechituri Ecseri sunt însă imaginea adevăratei Budapesta. În plus, dacă aveţi drum la vecini, merită să faceţi o plimbare pe strada plină cu magazine de anticariat, fondată în 1990. Pe strada Falk Miksa, din centrul Budapestei, amatorii de antichităţi se vor simţi cu siguranţă ca la ei acasă.

La pas prin pieţele Budapestei

Unul dintre principalele puncte de atracţie din capitala Ungariei sunt cele şase pieţe acoperite. Un exemplu ilustrativ este Nagyvásárcsarnok. Uriaşa piaţă se află în apropiere de Dunăre. De altfel, până nu de mult, mărfurile erau aduse aici cu barca, prin galerii subterane. Printre cele mai căutate mărfuri sunt produsele de artizanat, vândute însă la preţuri destul de piperate.  Amatorii de antichităţi trebuie neapărat să ajungă la piaţa Ecseri. Începând cu secolul XIX, piaţa a fost tot  mutată cât mai departe de oraş. La mijlocul anilor '60, a fost mutată de pe strada Ecseri, însă numele s-a păstrat. Printre localnici, târgul este cunoscut şi sub numele de „Tangó“. Piaţa se întinde pe o suprafaţă de aproape 16.500 de metri pătraţi şi este deschisă de luni până vineri, între orele 8.00 şi 16.00, sâmbăta, de la 6.00 la 15.00, şi duminică, de la 8.00 la 13.00. Colecţionarii obişnuiesc să viziteze piaţa sâmbăta devreme, profitând de faptul că turiştii încă dorm. Altă destinaţie ce nu trebuie ratată de amatorii de obiecte vechi este piaţa din faţa Palatului Petofi sau magazinul Pintér, de pe strada Falk Miksa, care, în spatele vitrinei modeste, ascunde adevărate comori de la tablouri, piese de mobilier şi până la lampadare. La fel sunt şi galeriile Nagyházi, situate în apropiere, unde sunt organizate şi licitaţii.

Un suvenir tipic unguresc

Dacă doriţi să vă surprindeţi persoanele dragi cu un cadou tipic unguresc, puteţi alege o sticlă de vin alb de Tokaj sau Unicum, un vin cu o tradiţie de peste 200 de ani pus în vânzare în sticle de formă sferică şi care trebuie consumat rece. Alt produs tipic unguresc este ardeiul iute roşu în săculeţ de in. Deşi este de origine americană, măcinarea acestuia este o tradiţie ungurească şi  boiaua nu poate lipsi din mâncărurile tipic ungureşti. Alt suvenir clasic este o o copie modernă a unei  fotografii din anii '30. În librăria lui Mai Manó Ház , puteţi achiziţiona la preţuri destul de mici copii superbe după negative. Pentru rudele mai pretenţioase, puteţi cumpăra un serviciu de porţelan de Herend. De peste 200 de ani, fabrica ungară produce aproape 12.000 de tipuri de produse. Alt cadou cu gust ar fi operele simfonice ale lui Franz Liszt imprimate pe CD, de exemplu în interpretarea Orchestrei Festival din Budapesta. Liszt a fost cel care a fondat Academia de Muzică de la Budapesta. Deşi a petrecut puţin timp în Ungaria, compozitorul s-a considerat dintotdeauna un maghiar adevărat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS