17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinApariţie editorială

Apariţie editorială

„Adio, Europa!“, de Ion D. Sîrbu Grupul editorial Corint

A treia ediţie a deja faimosului roman-parabolă al celui ce a fost Ion Dezideriu Sîrbu a apărut la Editura Corint, în colecţia „Scriitori români“, îngrijită de criticul literar Daniel Cristea-Enache.
În finalul prefeţei acestui important roman, Daniel Cristea-Enache, cel care i-a dedicat o excelentă monografie scriitorului craiovean, conchide, pentru cei care mai aveau dubii, că Sîrbu ar fi un autor de raftul întâi: „Un roman cu majusculă, nu numai prin mesajul său antitotalitar, dar şi prin scriitură“.
Roman de sertar, „Adio, Europa!“ a fost primit la apariţia sa, în 1996, cu entuziasm de critica literară, care se îndoia că literatura de sertar din perioada comunistă ar putea produce surprize majore. Ion D. Sîrbu, membru al Cercului de la Sibiu, luptător pe front în al doilea război mondial, a fost băgat în puşcărie în timpul regimului Gheorghiu-Dej, între 1957-1963. Lucrează ca vagonetar în mina unde lucrase şi tatăl său, iar după un an i se permite să vină la Craiova (scriitorul se născuse la Petrila şi făcuse studii de filozofie la Cluj), unde, sub continua supraveghere a Securităţii, în perioada 1964-1973, ocupă funcţia de secretar literar al Teatrului Naţional Craiova.
Criticul literar Virgil Nemoianu consideră că romanul lui Ion D. Sîrbu poate sta cu cinste alături de „reflexiile lui Tadeusz Konwicki, Gyorgy Konrad, Andrei Bitov sau chiar Amalrik şi Zinoviev“, adică autori care prin cărţile lor antitotalitare au denunţat unul dintre cele mai persuasive forme ale răului din istoria umanităţii.
Criticul literar Eugen Simion apreciază că romanul lui Sîrbu este un „eseu românesc, probabil cel mai bun apărut la noi“.
Pentru craiovenii care vor să-şi amintească tribulaţiile îndurate, dar să şi reconstituie atmosfera de teroare şi dispreţ la adresa libertăţii individului din perioada comunistă, recomand acest roman scris într-un apartament din centrul oraşului lor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS