27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinApele tămăduitoare de Săcelu

Apele tămăduitoare de Săcelu

La 16 kilometri de Târgu Cărbuneşti şi 30 km de Târgu Jiu se află o localitate prea puţin cunoscută chiar şi de cei mai aprigi hoinari olteni: Băile Săcelu. Situată în Subcarpaţii Olteniei, pe unul dintre dâmburile de sare, această staţiune este un veritabil loc de relaxare, dar şi de terapie şi recuperare medicală.

Cadrul natural este de excepţie: zonă subcarpatică, acoperită cu păduri de stejar şi fag, străbătută de pârâul Blahniţa, în albia căruia pot fi descoperite nenumărate fosile sau aglomerări de roci bizare. Ape minerale tămăduitoare, bază de tratament, gorjeni ospitalieri şi harnici,  liniştea şi intimitatea unei pensiuni cochete. Aceasta ar fi astăzi oferta unei staţiuni descoperite încă de pe vremea romanilor.
„Construind Castrul de la Curtişoara, lângă Târgu Jiu, romanii au descoperit apele minerale de la Săcelu. Au ridicat atunci un stabiliment balnear în zonă, cu bazine în care apele, aduse prin conducte, erau folosite în băi calde, pentru tratarea durerilor reumatice“, menţionează prof. M. Popescu efectele terapeutice ale apelor de la Săcelu.
Până acum vreo 20 de ani, zona era cunoscută mai mult localnicilor, care îşi făcuseră un obicei din a bea din Izvorul Sfânta Treime (astăzi Izvorul Săcelata) ori din a petrece ore bune cufundaţi în apele calde miraculoase. În 1986, s-a construit un stabiliment balnear, dotat cu săli de tratament, patru bazine naturale în aer liber şi vile destinate turiştilor. Zece ani mai târziu, OJT-ul a vândut cea mai mare parte a activelor Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia. Astăzi, sub acelaşi patronat, baza de tratament poartă numele de Centrul de Recuperare şi Perfecţionare a Forţei de Muncă Săcelu.

Unice în România

Deşi lăsată în paragină, baza de tratament de la Săcelu dispune de numeroase secţii specializate: băi la cadă sau piscină, băi galvanice, hidromasaj, reflexo-masaj, masaj uscat, electroterapie, împachetări cu parafină, gimnastică medicală. De asemenea, baza de tratament oferă acces la ştrandul natural cu apă minerală şi nămol sapropelic. Acesta are patru bazine a căror apă, prin componenţii care le definesc – hidrogenul sulfurat, compuşii clorosodici, iodul – constituie remediile principale ale tratamentelor indicate în cura externă, de băi. Bazinul mic, numit şi „Izvorul Lumina“, este principala sursă de nămol terapeutic. Bazinul doi conţine tot nămol. Al treilea este utilizat pe timp de vară ca ştrand. Ultimul bazin, cel mai mare, cunoscut şi sub numele de „Izvorul Tămăduirii“, pe lângă efectul terapeutic al mineralelor conţinute, prezintă şi un fenomen unic în România: variaţiile bruşte ale culorii apei, care poate fi roz-zmeurie, roz-lăptoasă, verzui-albicioasă sau verzui-închisă, în funcţie de variaţiile de temperatură şi de microorganismele prezente.
„Indicaţiile terapeutice ale acestei staţiuni sunt numeroase“, spune Tudor Vâlceanu, şeful Centrului de Recuperare Săcelu. „Cu dotările de înaltă tehnologie şi cu apele minerale se pot trata afecţiuni reumatismale – degenerative şi inflamatorii, afecţiuni reumatismale abarticulare, afecţiuni posttraumatice, afecţiuni neurologice, ginecologice, respiratorii, otorinolaringologice, ale tubului digestiv, afecţiuni hepato-biliare, renale şi ale căilor urinare“.

Cazare pentru mari şi mici

Cele două vile care au aparţinut centrului au fost revendicate de curând de foştii proprietari. De anul acesta, turiştii pot beneficia însă de 150 de locuri într-un bloc nou, construit în vecinătatea bazei de tratament, care dispune de toate condiţiile de cazare. Din datele comunicate de Tudor Vâlceanu, preţul este de 27 de lei (270.000 de lei vechi) de persoană/zi. Masa – în pensiune completă – 45 de lei, iar preţul unei proceduri este de patru lei – 40.000 de lei vechi.
Pentru că de câţiva ani se încearcă revigorarea acestei staţiuni, persoane particulare au deschis pensiuni pe care le-au inclus în circuitul agroturistic. Astfel este Pensiunea Teodora – ridicată la rangul de patru margarete. Aceasta dispune de zece camere duble, dotate cu TV, grup sanitar, duş, telefon şi balcon. Preţul este de 22 de lei de persoană/zi.
De asemenea, o tabără şcolară situată în apropierea Primăriei Săcelu pune la dispoziţia elevilor 80 de locuri în căsuţe de lemn, cantină şi loc special amenajat pentru agrement.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU