11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinApariţii editoriale

Apariţii editoriale

„Cartea aleanului“, de Leonard Cohen
Traducere: Şerban Foarţă şi Cristina Cheveresan

O carte aşteptată de mai bine de douăzeci de ani, un important eveniment editorial în plan internaţional! Volumul este însoţit de ilustraţii, realizate chiar de autor. În România, cartea este tradusă la numai câteva luni de la lansarea ei în Canada. „Cartea aleanului“ apare în colecţia „Biblioteca Polirom“, în traducerea de excepţie a cunoscutului poet.

Canadianul Leonard Cohen nu încetează de peste patru decenii să fascineze milioane de admiratori. Scriitor de forţă, dar şi celebritate a muzicii, Cohen a stârnit mereu controverse, de la primele versuri, considerate la limita pornografiei, până la retragerea sa, la sfârşitul anilor ’90, într-o mănăstire budistă.
Recent, el a reapărut în atenţia cititorilor şi a criticilor cu ocazia lansării unui nou volum de versuri: „Cartea aleanului“. Cartea este cea de-a treia purtând semnătura lui Leonard Cohen care apare în România, după best-seller-urile „Joaca preferată“ şi „Frumoşii învinşi“, toate apărute în colecţia „Biblioteca Polirom“.
„Cartea aleanului“, noul său volum de poezii aşteptat timp de douăzeci de ani, îi urmează best-seller-ului apărut în 1993, „Stranger Music“. Poemele, pentru prima dată reunite într-o carte, au fost scrise la Mt. Baldy şi Los Angeles, Montreal şi Mumbai. Excelent concepută, această uimitoare colecţie de poezii este însoţită de ilustraţiile provocatoare realizate de autor, care se întrepătrund în mod emoţionant şi neaşteptat cu poezia atemporală, meditativă, adeseori de un umor negru. Cartea conţine toate elementele care i-au adus lui Leonard Cohen o recunoaştere internaţională pentru măiestria limbajului său. „Cartea aleanului are tonul, anvergura şi aerul marţial al finalului de carieră. E în egală măsură recapitulativă şi prospectivă, dând impresia ca închide şi deschide, prin cele peste o sută şaizeci de poeme şi patruzeci şi trei de desene (cele mai multe autoportrete), o etapă în creaţia poetului. Strategia e cât se poate de limpede: alături de desene, adică de imagine, e convocat şi sunetul, pentru a obţine harta în relief a unui suflet niciodată tămăduit. În mod esenţial, poezia lui Leonard Cohen este una de dragoste“, a spus Mircea Mihăieş.
Leonard Cohen s-a născut la Montreal în 1934. Cariera sa artistică a început în 1956, o dată cu apariţia primului volum de poezii, „Let Us Compare Mythologies“. De atunci, a publicat douăsprezece cărţi, inclusiv două romane, „Joaca preferată“ şi „Frumoşii învinşi“ (apărute în traducere românească la Polirom, în 2003), iar recent, „Stranger Music: Selected Poems and Songs“. A realizat şaptesprezece albume, ultimul intitulat „Dear Heather“ (2004). I-au fost dedicate numeroase albume, în mai multe limbi, pentru a-i omagia cântecele. Opera sa este cunoscută şi iubită în întreaga lume.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS