13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Masa de duminica

File de salau cu rosii la cuptor


Ingrediente: o lamâie, 600 g file de salau, sare, piper, 600 g rosii, o lingura ierburi aromate (cimbru, rozmarin), doua linguri ulei de masline.Mod de preparare: Se incinge cuptorul. Se spala lamâia si se taie felii. Pestele, spalat si zvântat, se presara cu sare si piper. Intr-o forma unsa se aseaza mai intâi feliile de lamâie, peste ele pestele, apoi rosiile taiate rondele. Se sareaza, se pipereaza, se presara cu ierburile aromate, se stropeste cu ulei si se baga la cuptor.


Se lasa 20 de minute. Când se scoate din cuptor, se mai pot presara, dupa gust, verdeturi proaspete.


Salata mediteraneana cu ceapa


Ingrediente: o ceapa rosie mica; 100 g ciuperci champignon; doi catei de usturoi; doua rosii coapte; un castravete; 100 g salam uscat feliat; o salata verde mijlocie; sase linguri ulei de masline; doua felii de pâine alba; doua linguri otet din vin rosu; 100 g brânza Feta; câteva frunzulite de busuioc; sare si piper dupa gust.Mod de preparare: Se curata ceapa, ciupercile, se spala si se taie ambele felii subtiri. Se curata usturoiul si se toaca, se spala rosiile si se taie cubulete de 2 cm; Se curata castravetele si te taie felii de 5 mm grosime. Feliile de salam se taie fâsii. Se despart foile de salata, se spala, se curata si se scutura de apa. Se incinge o lingura de ulei intr-o cratita, la foc potrivit, si se caleste ceapa cinci minute, se adauga ciupercile si usturoiul si se mai caleste totul cinci minute, pâna când s-au inmuiat ciupercile. Se ia cratita de pe foc. Se taie pâinea cubulete mici, care se rumenesc intr-o tigaie, intr-o lingura de ulei, apoi se lasa sa se raceasca. Uleiul ramas se omogenizeaza cu otet, sare si piper, pâna când se obtine un sos de salata legat. Se spala busuiocul si se scutura de apa, se zdrobeste brânza, se amesteca intr-un castron rosiile si castravetele, salata verde si busuiocul. Deasupra se presara salamul, brânza, amestecul de ciuperci si pâinea. Se toarna sosul deasupra si se mai amesteca o data.


Blanc-manger de ciocolata


Ingrediente: patru batoane de ciocolata, un litru de lapte, 120 g zahar, opt foi de gelatina.Mod de preparare: Se topesc batoanele de ciocolata cu doua linguri de apa, frecând, pâna se face ca o crema. Se amesteca incet cu un litru de lapte, in care se adauga 120 g de zahar. Se tine la cald, pe marginea aragazului, amestecând din când in când, pâna se topeste zaharul. Se inmoaie in apa fierbinte opt foi de gelatina, se incorporeaza incet cu laptele, se mesteca cu lingura pâna se racoreste, se toarna in forma, se da la gheata. Inainte de a se rasturna, se baga un moment forma in apa fierbinte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS