11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinSchimb de pozitie in sistemul solar

Schimb de pozitie in sistemul solar

Oricine este cât de cât interesat de astronomie stie ca sistemul nostru solar are noua planete care graviteaza in jurul Soarelui si ca dintre aceste corpuri ceresti Pluto este cel mai indepartat. Oare asa sa fie?


Fiind singura planeta care nu a fost „vizitata“ de vreo naveta spatiala, toate informatiile despre Pluto se bazeaza in principal pe alt fel de observatii si masuratori. Telescopul spatial Hubble, asa de puternic cum este, nu poate furniza decât o imagine neclara a celor mai importante caracteristici ale suprafetei planetei.


Ceea ce se stie cu siguranta este ca Pluto nu este o planeta prea mare, fiind chiar mai mica decât Luna. Intr-o vreme, cercetatorii banuiau ca ori Pluto, care putea fi observata, dar nu si evaluata din punct de vedere stiintific, ori a zecea planeta a sistemului solar ar cauza deviatii inexplicabile in miscarea orbitala a altor planete. Insa pe masura ce tehnologia a avansat, s-a ajuns la concluzia ca dimensiunile reduse ale lui Pluto nu ar fi putut cauza asemenea deviatii, iar observatiile astronomice efectuate ulterior nu au confirmat existenta unei a zecea planete.


In mod normal, Pluto orbiteaza la o distanta 5.913.520.000 km de Soare. Totusi, in perioada 1979 – 1999 a aparut o anomalie in aceasta traiectorie, astfel incât Pluto s-a aflat in interiorul orbitei planetei Neptun, corpul ceresc cel mai apropiat. Astfel, pentru o perioada de 20 de ani, Neptun a fost cea mai indepartata planeta fata de soare. Acest fenomen s-a datorat faptului ca orbita lui Pluto este ovala, iar cea a lui Neptun este rotunda. La fiecare 248 de ani, orbita lui Neptun si cea a lui Pluto „fac schimb“ de pozitie, Neptun devenind planeta cea mai indepartata de soare. In acest timp care trece pâna ce Pluto se invârte in jurul Soarelui intr-o rotatie orbitala completa, interiorul ovalului este mai aproape de Soare decât traiectoria circulara a lui Neptun.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS