22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAparitie editoriala

Aparitie editoriala

Belle de Nuit – Aventurile intime ale unei prostituate de lux bucurestene


Editura Trei, Colectia Eroscop, coordonata de Magdalena Marculescu


Dupa succesul de public de anul trecut cu best-seller-ul „Aventurile unei prostituate de lux londoneze“, scris de o misterioasa dama de companie pe numele ei de lucru Belle de Jour, iata ca editura Trei, reputata pentru integrala operelor lui Jung si Freud, a intrat de curând in posesia unui manuscris de aceeasi factura – literara, ma grabesc sa adaug – scris de data aceasta de un autor, probabil, dâmbovitean.


Daca Belle de Jour povestea cu lux de amanunte si cu picanterii nedisimulate viata de noapte a somitatilor din high-life-ul londonez, recentul roman aparut la editura Trei ne introduce in culisele senzualitatii din orasul unde altadata Craii de Curte Veche isi rezervau rafinate placeri devenite azi cutuma.


Autorul (sau autoarea, in care criticul literar Dan C. Mihailescu a crezut ca poate decripta stilul scriitoarei Simona Tache) pune la bataie o vasta experienta erotica deprinsa in ani buni de initiere in tainele amorului ilicit si bine platit, dar si solide cunostinte de sociologie culturala, de vreme ce este capabil(a) sa citeze nume ca Mircea Cartarescu (pe care nu il apreciaza pentru „De ce iubim femeile“) sau pe Horia-Roman Patapievici (pe care il tradeaza, la fix, cu Dolce sau Gabana!).


Insa preocuparile serioase ale exploratoarei sexului fara frontiere sunt cuprinse in arealul unei fiziologii a amorului liber si a exprimarii ca atare a unei feminitati care refuza dominatia masculilor, chiar daca se lasa platita de acestia. Banul, dupa cum se stie, este masculin, dar placerea este feminina. Cu un limbaj crud, care merge pâna la scatologic, cu destul umor si cu o foarte buna cunoastere a mentalitatilor erotice ale românilor de azi, Belle de Nuit a noastra pune serios la treaba un eventual cititor care se poate delecta cu carti de citit cu o… singura mâna – cum nimerit cataloga acest tip de tiparituri un tânar editor timisorean.


„Aventurile…“ nu reprezinta doar un inventar a ceea ce poate oferi o femeie stilata domnilor care-si permit astfel de lucruri, ci si o hagiografie a gusturilor unei femei din ziua de azi, satula sa mai stea la cratita sau la cheremul vreunui sef cu tendinte autoritariste. Este o explorare a ceea ce reprezinta viata mondena din România in ipostazele ei flamboaiant-erotice, dar si a gusturilor mai mult sau mai putin lubrice care insotesc de obicei asemenea aventuri. Cartografierea acestora se face intr-un limbaj lipsit de pudibonderii si, de cele mai multe ori, cu certe calitati literare care fac din carte nu doar un obiect fetisist, ci si un manual de buna literatura fornicatoare intr-o traditie lipsita, pâna acum, de relevanta la noi.


Vorba autoarei (parca): „Ma urasc cât de mult pot sa iubesc Iubirea…“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS