13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinEmil Boroghina si gloria Nationalului craiovean

Emil Boroghina si gloria Nationalului craiovean

Este actorul, regizorul, fostul director care a adus bucuria si mândria in sufletul românilor si al oltenilor in special, conducând Nationalul craiovean pe culmile succesului.


Emil Boroghina, actorul, regizorul si mai apoi directorul Teatrul National din Craiova, este o persoana modesta, dar care traieste prin si pentru teatru. De fapt, Emil Boroghina este omul care a facut ca despre trupa Nationalului craiovean sa se vorbeasca in toata lumea. „Teatrul National Craiova dispunea de un colectiv artistic exceptional. Am avut sansa producerii uneia dintre acele intâlniri pe care ne place sa le numim providentiale, intâlnirea cu regizorul de geniu Silviu Purcarete. Probabil ca la acea vreme apropierea de Nationalul craiovean a constituit si pentru Domnia sa o sansa. Aici s-au realizat nenumarate spectacole-eveniment, un distins critic de teatru le-a numit chiar spectacole-capodopera. Dupa primul mare succes obtinut in 1991 la cea mai importanta manifestare artistica a lumii, Festivalul de la Edinburgh, trupa Nationalului din Craiova si-a luat zborul, ajungând sa fie invitata sau selectionata la nenumarate festivaluri internationale de pe toate continentele. Secretul reusitei, in ceea ce ma priveste, a constat in a stabili contacte cu cât mai multe festivaluri, in a determina directorii acestora sa vina si sa vizioneze productiile noastre la Craiova sau in alte locuri de pe glob“, a declarat Emil Boroghina.


A realizat tot ce si-a propus, dovada ca nu a existat nici un loc in care directorul de atunci sa fi dorit sa mearga cu trupa de artisti si sa nu fi reusit. Ba mai mult, mereu a adus Craiovei numeroase premii si distinctii si, poate cel mai important lucru, recunoasterea valorii. „In decurs de aproape zece ani am ajuns in toate capitalele teatrale si culturale ale lumii unde ne-am propus sa ajungem, organizatoare si gazde ale unor manifestari de mare prestigiu, cu o indelungata traditie, la care nici un colectiv teatral românesc nu ajunsese inaintea noastra si nici nu a ajuns inca dupa noi“, a continuat actorul Nationalului.


43 de ani in slujba Teatrului National Craiova


Activitatea sa plina de succese si-a inceput drumul in 1963, când studentul Boroghina a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografie din Bucuresti, Facultatea de Actorie. A urmat poteci mai mult sau mai putin anevoioase, dar in cele din urma a reusit sa razbeasca. Ba mai mult, sa transpuna succesele personale in succese de care sa se bucure si cei pe care ii reprezenta, oltenii sai dragi. A cochetat la un moment dat si cu regizoratul, la inceputul anilor ’70, dar s-a oprit la dragostea dintâi, actoria, caci, dupa cum marturiseste maestrul, „cred ca, in mod normal, nu as fi izbutit sa fiu in acelasi timp si interpret, si regizor al spectacolului“.


A cunoscut implinirea când a „indeplinit misiunea de director… si atunci când in cea mai importanta revista de teatru din Marea Britanie colectivul Teatrului National din Craiova a fost asemuit cu cel de la Berliner Ensamble, in perioada când acest mare teatru al Europei era condus de Bertholt Brecht si cu celebrul Royal Shakespeare Company, condus de Peter Brook“. A interpretat roluri dintre cele mai variate, dar cele care i-au ramas aproape de suflet s-au numit, conform spuselor sale, Rica Venturiano din „O noapte furtunoasa“ de Ion Luca Caragiale, Doctorul Rank din „Nora“ de Ibsen si Chirica din „Omul cu mârtoaga“ de George Ciprian. Dar, cu siguranta, cel mai greu si mai drag decât toate pare a fi rolul de bunic. „Când veti ajunge la vârsta si in situatia mea veti vedea ca nu este atât de usor sa fii bunic. Micul personaj poate avea o personalitate puternica, sa-ti intuiasca slabiciunile si sa te domine. Este insa una dintre cele mai placute experiente pe care le poate trai un om intr-o viata. Pentru mine chiar cred ca este cea mai placuta“, a conchis actorul Nationalului craiovean.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS