16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMaldaresti - domeniul boiernasilor olteni

Maldaresti – domeniul boiernasilor olteni

Pâna sa ajungi in Horezu – patria ceramicii românesti – comuna Maldaresti iti deschide apetitul pentru istorie. Doua cule si o casa memoriala sunt tocmai potrivite pentru un popas de week-end in frumoasa si inca nedescoperita Oltenie.


Nimic nu-i face mai bine turistului grabit, dar hamesit dupa o gura de aer curat si o lectie de istorie infulecata din mers, decât o oprire intr-una dintre comunele vâlcene. Daca pornesti din Râmnicu Vâlcea, apuci DN 67 si mergi pret de vreo treizeci de minute. Daca pleci din Craiova, o iei pe DN 65 C, treci de Balcesti, iti mângâi ochiul cu casele din ce in ce mai zdravene si mai frumoase si te opresti in prima comuna care-ti pare mai altfel: Maldaresti. Daca nu ai o harta care sa te indrume catre obiectivele turistice ale locului, nu-i problema. Orice localnic ti le va spune cu ochii inchisi, ba te va si conduce la ele, asa cum se cade unor gazde de bun-simt.


Complexul Muzeal Maldaresti reuneste Cula Greceanu, Cula Duca, precum si Casa Memoriala I.G. Duca, toate fiind monumente deosebite ale arhitecturii românesti, in care se impletesc armonios elemente taranesti din zona cu elemente ale unor constructii cu caracter de fortificatii. Pe aceste meleaguri, unde legenda se imbina cu istoria, Cula Greceanu isi are inceputurile in secolul al XVI-lea, când Nan Paharnicul construieste un turn de aparare, iar nepotul sau, Tudor Maldar, adauga spre sfârsitul secolului al XVIII-lea restul constructiei.


Cula Greceanu


Dincolo de legenda, se pare ca edificiul cel mai vechi din complex ar fi fost fie recladit, fie ridicat din temelii catre sfârsitul secolului al XVIII-lea de „jupân Gheorghe Maldarescu si jupânita ego Eva“.


Sunt prezente câteva indicii ale stilului brâncovenesc: ferestrele pivnitei lucrate in piatra traforata, cele doua cerdace cu arcade si boltile de penetrare din incaperea de la etajul intâi care intaresc aceste afirmatii.


Accesul pentru vizitator se face pe o usa din stejar ferecata si continua cu o scara din lemn pâna la etajul intâi. Zidul exterior al casei scarii este strapuns de doua guri de tragere pentru apararea intrarii.


Cula Maldarascu (I.G. Duca)


Impunatoare prin masivitatea zidurilor, cula a fost construita in anul 1812. Are forma dreptunghiulara, cu un iesind in partea de vest, si este alcatuita din parter si doua etaje. Remarcata pentru decorul deosebit de autentic, ea a fost folosita foarte des in productiile cinematografice, aici turnându-se filme de referinta ca: „Neinfricatii“, „Drumul Oaselor“, „Iancu Jianu – Haiducul“.


In 1910, I.G. Duca, indragostit de pitorescul locului, inca de pe vremea când fusese numit judecator la ocolul Horezu, aflând ca cele doua constructii sunt nelocuite, cumpara si hotaraste sa-si construiasca in apropiere o modesta casa de vacanta.


Casa Memoriala I.G. Duca


In imediata apropiere a culelor se afla Casa Memoriala, construita in 1912 de omul politic liberal I.G. Duca – deputat in parlament, ministru si prim-ministru al României – pentru a fi folosita drept casa de vacanta. Actuala constructie reflecta prin dimensiuni si amenajare bunul gust si modestia unui om care, desi ajuns prim-ministru, a reusit sa pastreze in tot ce a facut simtul masurii. Pot fi admirate interioarele sobre, dar elegante, piese de mobilier de o valoare inestimabila, tablouri si alte obiecte pe care politicianul le-a adunat din calatoriile sale. Palaria de paie care se odihneste pe coltul biroului, lânga un ziar ingalbenit, il face pe vizitator sa-si imagineze o placuta dupa-amiaza la tara, de acum aproape un secol, dintr-o scurta vacanta a celui pe care marele istoric spaniol Francisco Veiga avea sa-l caracterizeze ca fiind „ultimul zoon politikon al romanilor“.


Printul Charles s-a indragostit de Maldaresti


Venit in vizita in zona Horezu, printul Charles, mostenitorul coroanei britanice, a fost atras de minunatia culelor de la Maldaresti, precum si de casa fostului prim-ministru român. Localnicii povestesc si acum cât de incântat parea printul la vederea cladirilor inalte ca niste cetati, pe care le-a vizitat cu de-amanuntul, interesându-se atât de arhitecturta, cât si de istoria acestor locuri.


Printul nu a innoptat la Maldaresti, din diverse motive. Pentru vizitatorul obisnuit si insistent insa culele oltenesti pot deveni pret de o zi – doua un loc de refugiu minunat. Cazarea i se poate asigura fie in odaile lui Duca (150.000 de lei vechi patul pe noapte), fie la Pensiunea Alex din marginea comunei, care va fi data in folosinta peste o saptamâna!


Cele trei obiective pot fi vizitate zilnic, gratie profesorului-muzeograf Traian Tuglui, care sta de straja chiar si in zilele nelucratoare. Pretul intrarii este rezonabil: 30.000 de lei pentru adulti, 7.500 de lei pentru elevi si 10.000 de lei pentru pensionari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS