12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCântati pentru a va mentine in forma!

Cântati pentru a va mentine in forma!

Vi s-a intâmplat adeseori sa fredonati sub dus sau in masina melodia dumneavoastra preferata. Cântatul este o activitate cu adevarat agreabila si este benefica pentru moral. Ceea ce trebuie sa stiti este ca fredonarea unei melodii face bine atât corpului, cât si spiritului.


Exista persoane care sustin ca actiunea de a cânta este o functie vitala, la fel ca aceea de a mânca sau a dormi. Anumite activitati, printre care si cântatul, fac apel la toate resursele corpului uman: este solicitat aparatul respirator, mai multe categorii de muschi care indeplinesc functii diverse, precum si sistemul osos.


Potrivit specialistei Suzanne Bordeleau, care preda de mai multi ani cursuri de muzica, beneficiile cântatului sunt pe cât de multiple, pe atât de profunde.


„Cântatul este una dintre activitatile fizice cele mai complexe, deoarece necesita cunoasterea corpului pe toate planurile. Pentru a reusi sa cânti bine, trebuie sa fii capabil sa-ti controlezi respiratia, dar si mai multi muschi ai abdomenului, ai spatelui, ai gâtului si ai fetei“, a spus Suzanne.


Antrenament muzical sau sportiv?


Pentru a favoriza punerea in actiune a tuturor muschilor este indicat sa deschideti gura pentru ca o cantitate cât mai mare de aer sa intre in corp si sa permita plamânilor sa se dilate la maximum. Trebuie insa sa fiti extrem de atenti la postura pe care o adoptati când faceti acest lucru. Corpul trebuie sa fie destins, muschii fetei relaxati, umerii trasi in spate, iar coloana vertebrala trebuie sa fie dreapta.


O marturie care ilustreaza extrem de bine modul in care cântatul ajuta la controlarea corpului este cea a lui Nathalie Gadouas, actrita si cântareata.


„Când dansezi, bazinul trebuie mentinut ferm, insa atunci când cânti bazinului trebuie sa-i fie oferita mobilitatea necesara, pentru a putea inspira cât mai mult aer. Daca vrei sa cânti si sa dansezi in acelasi timp, asa cum mi s-a intâmplat sa fac in câteva comedii muzicale, trebuie sa gasesti modalitatea necesara de a indeplini simultan cele doua conditii. Am invatat astfel sa-mi controlez muschii, despre care nu credeam ca sunt folositi in momentul respiratiei, cei ai spatelui spre exemplu. Pot astfel sa acumulez cât mai mult aer in plamâni fara a ma afecta cu nimic in practicarea dansului“, a precizat Nathalie Gadouas.


„Cântatul poate fi comparat cu un fel de antrenament sportiv, in sensul ca necesita un bun tonus muscular si ne obliga sa amelioram stilul de viata. Trebuie sa mâncam bine, sa facem exercitii fizice, sa evitam tutunul si excesul de alcool pentru a reusi sa facem progrese si, mai ales, pentru a ne mentine“, a mai spus Nathalie.


Cântatul ne face mai sanatosi


Pe termen lung, cântatul poate duce la cresterea rezistentei corpului si tonifica aparatul respirator, oxigenând mai bine sângele si purificându-l gratie respiratiei profunde care se practica in momentul emiterii suntelor. Dirijorul Serge Champagne a remarcat acest lucru la persoanele care fac parte din corul pe care il conduce de mai bine de 20 de ani. „O parte dintre tineri erau mai tot timpul bolnavi. Venind la cor, starea lor de sanatate s-a ameliorat vizibil. Au invatat pur si simplu sa aiba grija de ei. Pentru a cânta mai bine, pentru a avea mai mult suflu, un timbru mai bun, trebuie sa-ti dezvolti constiinta, sa inveti sa-ti controlezi corpul din toate punctele de vedere si sub toate aspectele. Aceste practici au ca rezultat o mai buna stare de sanatate. Atunci când cânti la un instrument trebuie sa dai tot ceea ce este mai bun pentru ca acesta sa emita cel mai bun sunet posibil. Când cânti cu vocea, instrumentul devine corpul, iar acesta trebuie sa fie intr-o perfecta stare“, a precizat Serge Champagne.


Muzica va schimba starea de spirit


Deoarece este vorba despre un exercitiu care face sa vibreze corpul, nu este surprinzator faptul ca acesta este profund legat de emotii si de starea psihica. „Vocea lasa foarte usor sa transpara starea emotionala a unei persoane. Timiditatea unei persoane se simte imediat in voce. La fel si teama, pasiunea sau supararea. Este extrem de greu sa-ti ascunzi trairile in momentul in care deschizi gura. Daca esti suparat, stresat sau nervos, vocea se altereaza, iar cei din jur percep imediat acest lucru. Cântatul obliga la controlarea si asumarea emotiilor. Nu putini sunt artistii care considera muzica o adevarata terapie. Aceasta activitate poate influenta starea psihica si buna dispozitie a celui care o practica. Nu ezitati sa petreceti macar câteva minute pe zi pentru a cânta o melodie care va place si care va face sa va simtiti bine. Este putin important daca aveti sau nu voce sau daca va aud vecinii. Nu fredonati, ci cântati ca si cum v-ati afla pe o scena in fata a zeci de spectatori. Inspirati cu putere si dati tot ceea ce este mai bun in dumneavoastra. Veti fi surprinsi sa vedeti cât de mult va pot influenta in bine cele câteva minute in care v-ati crezut Elvis Presley, Frank Sinatra sau Celine Dion.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS