11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinIstoria medaliilor olimpice

Istoria medaliilor olimpice

Premiile pe care le primesc in prezent câstigatorii Jocurilor Olimpice sunt cu totul diferite de cele oferite la vechile jocuri. In antichitate, premiul intâi consta intr-o cununa de ramuri de maslin pe care câstigatorul o purta si care apoi era agatata la intrarea casei, indicând faptul ca acolo traia un campion olimpic. In epoca moderna, chipul celui care iese invingator la Jocurile Olimpice apare pe tot felul de materiale promotionale, pentru ca o medalie de aur olimpica valoreaza cât greutatea ei in aur si chiar mai mult.


In prezent insa, medaliile nu mai sunt fabricate din aur pur. Chiar si primele medalii olimpice de aur au fost, de fapt, facute din argint, pentru ca in anul 1896, când Jocurile Olimpice au fost reinventate, aurul era considerat ca fiind un metal inferior. De aceea, organizatorii au hotarât ca sportivii câstigatori sa fie premiati cu medalii din argint. Aceasta situatie s-a schimbat in 1904, la Jocurile de la St. Louis, când s-a luat decizia ca medaliile sa fie din aur. Din cauza pretului foarte mare al acestor premii si a situatiei financiare precare din acea perioada, materialul din care erau confectionate medaliile a fost din nou schimbat. Ultimele medalii din aur pur au fost oferite in anul 1912.


Acum exista cerinte foarte stricte in ceea ce priveste dimensiunile, designul si materialul folosit pentru confectionarea medaliilor olimpice. Cele din aur trebuie sa fie late de cel putin 6,35 cm si groase de 0,30 cm, iar obiectele in sine trebuie sa fie confectionate din argint 925, placate cu cel putin sase grame de aur pur. Medaliile de argint trebuie sa fie facute din argint de aceeasi calitate (925).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS