10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAlegerea plantelor de apartament

Alegerea plantelor de apartament

Cunoasterea conditiilor pe care le prefera plantele este foarte importanta. Ghidul nostru va arata in ce incapere ii prieste fiecareia.


Holul


Este un loc dificil pentru plante, deoarece se afla in partea racoroasa si de obicei intunecoasa a casei. Din cauza usii de la intrare, care se deschide si se inchide mai tot timpul, este deseori curent. Ca atare, pentru aceasta parte a casei ar fi indicat sa alegeti plante rezistente la curentii de aer si pe care nu le deranjeaza lipsa luminii naturale. Cele mai indicate sunt Sansivieria si Aspidistra. Dracaena si Filodendronul („Monstera deliciosa“), desi iubesc lumina, se adapteaza si intr-o incapere mai intunecoasa.


Sufrageria si biroul


Sufrageria, unde petreceti cel mai mult timp, poate fi un spatiu foarte apreciat de plante. Biroul, asemenea sufrageriei, poate fi o incapere calda si luminoasa, dar, din cauza incalzirii centrale, aerul uscat de aici reprezinta un neajuns pentru plante. In acest caz, pulverizati apa pe frunze, de doua ori pe zi. Preferabil ar fi sa nu folositi apa rece, de la chiuveta, ci apa la temperatura camerei, pastrata de pe o zi pe alta, in vase largi, nu in sticle (ca sa se evapore clorul si eventualele impuritati).


Palmierul, Setcreasea, Trandafirul japonez, Dracaena si Yucca pot fi plasate in orice camera calda si luminoasa. In locul cel mai luminos, dar nu prea calduros, puneti plante cu flori cum ar fi crinul de iarna sau cala.


Bucataria


In aceasta incapere este o caldura umeda, deci reprezinta locul ideal pentru plantele care iubesc caldura si eventual umezeala. Pentru ca adesea spatiul in bucatarie este destul de strâmt, ar fi bine sa nu puneti aici plantele sensibile, care sunt deranjate de orice atingere sau mutare din loc.


Rodul casei (Impatience), Potos, Epipremnum, Scandens filodendron sunt cele mai potrivite plante pentru bucatarie.


Balconul inchis sau sera


Aici se vor dezvolta foarte bine toate speciile carora le prieste lumina si ambianta racoroasa (15 – 18 grade Celsius). Ciclamele, violetele de Parma, Kalanchoe si lamâiul se vor simti minunat pe balconul inchis sau in sera. Daca insa nu aveti nici balcon inchis, nici sera, puteti aseza violeta de Parma si intre geamuri, dar aveti grija sa nu-i udati frunzele. Cel mai bine ar fi sa-i turnati apa de care are nevoie in farfurioara.


Dormitorul


In general, nu se recomanda cresterea plantelor in dormitor, intrucât in timpul noptii acestea consuma oxigenul absolut necesar celor ce se odihnesc. Daca vreti totusi sa aveti o floare si in aceasta incapere, alegeti violeta, Kalanchoe sau Ciclama si puneti-o intre geamuri.


Baia


Daca aveti o baie mica, fara aerisire, este contraindicat sa tineti o planta aici. Daca exista insa o fereastra – ideala ar fi una cu geamuri mate – atunci este locul pentru o planta careia sa ii placa lumina difuza si aburii. Ferigile nu vor suferi dupa o lumina puternica, iar umiditatea le face bine.


Nu uitati


Plantelor nu le place sa fie mutate, asadar oferiti-le timp sa se acomodeze. Udati-le doar când este necesar, atunci când s-a uscat pamântul. Nu lasati apa sa balteasca, pentru ca plantele vor suferi. Respectati indicatiile de ingrijire de pe eticheta de la florarie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS