10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Masa de duminica

Supa de telina


Ingrediente: o telina mare sau doua mai mici, supa de vacuta, trei oua, o lingurita si jumatate de unt, câteva felii de ceapa, patru – cinci ciuperci, frunze de patrunjel, sare.


Mod de preparare: Se prajesc, inabusit in unt, câteva felii de ceapa, ciupercile taiate feliute si frunzele de patrunjel tocate. Dupa ce sunt prajite, se pun in oala cu supa de vacuta strecurata, impreuna cu telina taiata felii subtiri. Se lasa sa fiarba pâna se inmoaie. In timpul acesta, se fierb separat trei oua tari, care se racesc in apa rece. Se scot galbenusurile si se trec prin sita, apoi se pun in supa. Se lasa sa mai dea un clocot. Se serveste cu felii de franzela prajite in unt sau untura (crutoane).


Pui marocan


Ingrediente: patru bucati de piept de pui cu os sau pulpe cu tot cu partea de sus, doua cepe, doua frunze de telina, doua rosii de marime mijlocie, un ardei gras verde, o lingura de chimen, o jumatate de cana cu stafide, o jumatate de cana cu masline, 700 – 750 ml pasta de tomate, patru cartofi.Mod de preparare: Se preincalzeste cuptorul la 250 de grade Celsius. Se desface pielita de pe carne si se pune carnea intr-o cratita de trei litri. Se taie ceapa marunt, iar telina in bucati de un cm. Se taie fiecare rosie in 8 felii. Se curata ardeiul de vinisoare si seminte si se taie marunt. Se arunca toate zarzavaturile peste pui. Se pun chimenul, stafidele si maslinele peste pui, iar apoi se toarna pasta de rosii deasupra. Se reduce temperatura cuptorului la 230 de grade Celsius si se plaseaza in mijloc cratita acoperita cu o folie de aluminiu. Cartofii se inteapa cu o furculita si se pun pe un gratar in partea de jos a cuptorului. Dupa 30 de minute se scoate folia de aluminiu si cu o lingura se stropeste puiul cu sos. Se lasa descoperit si se mai pastreaza 25 – 30 de minute la cuptor, dupa care se scoate afara. La servire, se toarna aproximativ un sfert de cana de sos pe fiecare bucata de pui. Peste fiecare cartof se adauga o lingura de smântâna.


Chec cu fructe


Ingrediente: 250 g fructe amestecate (stafide, nuci, coaja de portocale din dulceata, curmale, smochine) si rahat, 200 g unt, 250 g zahar, 300 g faina, sase oua intregi, doua – trei linguri rom, vanilie, un praf de copt.Mod de preparare: Se taie fructele bucati mici. Daca lipseste vreuna, se poate inlocui cu prune uscate sau se prepara numai cu cele care sunt la indemâna. Fructele si rahatul trebuie sa aiba in total greutatea de 250 g. Fructele si rahatul taiate se stropesc cu rom si se amesteca intr-un castron. Intre timp, se freaca untul spuma, se adauga zaharul pudra si ouale unul câte unul. La urma, se adauga faina putin câte putin, apoi praful de copt si fructele. Se amesteca totul incet. Se toarna compozitia intr-o forma lunga de tabla, unsa si presarata cu faina. Se coace 20 de minute la foc iute, apoi la foc domol. Dupa ce compozitia s-a ridicat, se cresteaza in lungime cu cutitul si se continua coacerea care trebuie sa dureze circa 50 de minute.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS