22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinLalelele, flori ce incânta prin eleganta

Lalelele, flori ce incânta prin eleganta

Eleganta si cu numeroase varietati multicolore, laleaua incânta ochiul cu florile sale si face ca gradina sa devina mai atragatoare.


Laleaua creste dintr-un bulb acoperit cu o tunica protectoare de culoare maronie. In fiecare an, din bulbul initial apar altii, care ajuta la reinnoirea culturii si permit utilizarea lalelei pe scara larga ca planta decorativa in gradini si jardiniere, dar si ca floare taiata. Din mugurii aflati pe discul bulbului pornesc tulpinile aeriene care au flori in vârf si frunze de culoare verde-albastrui, cu forma alungita si latite spre baza. Inaltimea tulpinilor, forma si culoarea florilor, precum si perioada maxima de dezvoltare variaza in functie de soi. Impresionante sunt lalelele bicolore cu petale franjurate sau cele care se aseamana cu florile de nufar ori crin. Atunci când se doreste infiintarea unei plantatii cu lalele, trebuie ales un teren insorit, cu sol bine drenat, usor nisipos. Daca solul este suficient de fertil si cantitatile de apa sunt optime, florile vor fi incântatoare. Temperaturile scazute nu prezinta un pericol, dar pe cele ridicate nu le suporta. Pentru a preveni aparitia bolilor, este necesar ca dupa sase – sapte ani de cultura a lalelelor sau a altor plante cu bulbi sa se faca o rotatie a terenurilor folosite.


Dupa trecerea florilor si uscarea frunzelor, bulbii se scot din pamânt, se curata, se verifica si se sorteaza in functie de marime, culoare, in asa fel incât cultivatorul sa obtina efectele decorative dorite. Pastrarea bulbilor scosi din pamânt se face in ladite si in spatii uscate. Pâna in luna august, când apar mugurii floriferi, temperatura potrivita este de 20 de grade Celsius. Dupa acest moment important in evolutia plantei, temperatura poate sa scada pâna la 9 grade Celsius.


Plantare si ingrijire


In luna octombrie se planteaza bulbii in brazde late si la o adâncime de doua ori cât inaltimea bulbului. Distanta dintre brazde trebuie sa fie de 20 – 30 cm si cea dintre bulbi de 5 – 10 cm. Terenul pe care se planteaza trebuie sa fie bine arat si nivelat. Cu una – doua zile inainte de plantare, bulbii se dezinfecteaza cu solutii speciale. In zonele cu ierni reci se practica mulcirea solului cu paie si frunze, atât pentru protejarea bulbilor, cât si pentru pastrarea structurii solului. Primavara se indeparteaza acest strat, se afâneaza si se uda solul.


Fertilizarea se face toamna la pregatirea solului si primavara in perioada de dezvoltare, in trei – patru reprize, folosind ingrasaminte complexe. Bolile lalelelor sunt: fusarioza, mucegaiul cenusiu si virozele. Potrivit specialistilor, primele doua se trateaza cu substante speciale, dar in cazul virozelor plantele bolnave se indeparteaza. De asemenea, trebuie indepartate si buruienile. Florile se recolteaza dimineata sau seara si se pastreaza la intuneric daca se intentioneaza vânzarea lor. Ideala pentru lalele este recoltarea in faza de boboc bine colorat. Lumina si temperaturile ridicate pot provoca deschiderea si trecerea prematura a florilor.


Material realizat in colaborare cu Gradina Botanica din Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS