17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinGreutatea nu este un indicator de risc cardiovascular

Greutatea nu este un indicator de risc cardiovascular

Greutatea in exces sau obezitatea nu trebuie asociata obligatoriu cu un risc crescut de accidente cardiace – este concluzia unui studiu publicat in revista britanica The Lancet, citat de site-ul www.meridianul.com. Mult mai importanta este cantitatea de tesut adipos din regiunea abdominala.


Dupa ce au comparat rezultatele a 40 de studii anterioare, la care au participat 250.000 de persoane care sufereau de maladii cardiovasculare, cercetatorii au ajuns la concluzia ca greutatea si mai precis indicele de masa corporala (IMC), care sunt de obicei utilizate pentru a evalua obezitatea, nu pot prezice cu acuratete riscul de accidente cardiace.


Medicii considera ca o persoana este supraponderala daca indicele de masa corporala (IMC = G : (2xT), unde G este greutatea si T este inaltimea) este cuprins in intervalul 25 – 29,9. O persoana cu indicele de masa corporala egal sau superior lui 30 este considerata obeza.


IMC nu face insa diferenta intre un surplus de greutate provocat de cantitatea de tesut adipos, care este un factor de risc cardiovascular, si cel provocat de o masa musculara foarte dezvoltata, subliniaza profesorul Romero-Corral, de la Clinica Mayo Clinic, Rochester, Statele Unite, coordonatorul echipei de cercetatori.


„Rezultatele noastre indica faptul ca persoanele slabe (cu un IMC inferior), dar care sufera de maladii cardiovasculare prezinta un risc crescut de deces fata de persoanele cu un IMC normal“, a declarat Romero-Corral.


Pacientii obezi (cu un IMC cuprins intre 30 si 35) nu prezentau un risc mai crescut de mortalitate generala si de mortalitate cauzata de tulburari cardiovasculare fata de persoanele cu un IMC normal.


Printre pacientii care sufereau de obezitate morbida (cu IMC superior cifrei 35) riscul de mortalitate generala nu era crescut, dar cel de mortalitate din cauza bolilor cardiovasculare era mai ridicat. Concluzia cercetatorilor este ca eforturile trebuie concentrate asupra prevenirii obezitatii morbide. In lume exista aproximativ 1,1 miliarde de adulti supraponderali. 10% dintre copii sufera de obezitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS